Розрахунок біметалічного радіатора: як вибрати оптимальний розмір

Будь то нове будівництво або реконструкція – радіатори повинні бути правильно спроектовані, щоб вони не виробляли занадто мало або занадто багато тепла. В столичному Супермаркеті радіаторів https://radiki.com.ua/uk/ нам пояснили, як приблизно можна визначити необхідну вам теплову потужність.

Ось як це робить інженер-теплотехнік

Розрахунки будуть наведені для біметалічних радіаторів https://radiki.com.ua/uk/bimetal-radiator.html – вони найбільш ефективні та довговічні.

Для розрахунку біметалічного радіатора використовують норми необхідної теплового навантаження для кожного приміщення, щоб мінімізувати споживання енергії. Тут важливу роль відіграють такі фактори, як рік побудови та енергетичний стан будинку, розташування або тип приміщення, а також температура подачі та зворотного потоку. Але, можливо, ви хочете заздалегідь знати, чого очікувати. Тоді спрощена процедура визначення необхідної теплової потужності як раз для вас.

Грубий розрахунок біметалічного радіатора

Як вже казали, розрахунок опалювального навантаження – справа складна. Для грубого розрахунку можна прийняти такі значення:

  • 120 Вт/м² – старе приміщення, без спеціальної теплоізоляції;
  • 60–100 Вт/м² – будівлі з нормальною теплоізоляцією;
  • 40 – 60 Вт/м² – новобудова;
  • 30–50 Вт/м² – новобудова з використанням новітніх технологій в області теплоізоляції.

Необхідно враховувати, що більш високе опалювальне навантаження необхідне для приміщень з кількома зовнішніми стінами. Це складно, коли стара будівля була частково відремонтована, щоб зробити її більш енергоефективною. Єдине, що може допомогти – це досвід або допомога спеціаліста.

Приклад розрахунку:

В кімнаті площею 40 квадратних метрів в неутепленому старому будинку будуть встановлені нові радіатори. В результаті потрібна потужність радіатора становить 40 кв.м х 120 Вт/м² = 4800 Вт. Обирайте у “Супермаркеті радіаторів” великий радіатор, якій забезпечує саме таку потужність, або візьміть кілька радіаторів меншого розміру загальною потужністю 4800 Вт.

Зверніть увагу, що наведений приклад розрахунку застосовний для температури подачі 75°C, зворотної температури 65°C і кімнатної температури 20°C (75/65/20). Це стандартна температура.

Якщо виробник радіатора не вказав інше, вам може знадобитися перерахувати значення необхідного опалювального навантаження для систем різних температур. Тоді слід прийняти до уваги наступні коефіцієнти:

  • 77/55/20 = розрахункова потужність радіатора х 1,24
  • 55/45/20 = розрахункова потужність радіатора х 1,94

Приклад:

Є радіатор потужністю 5000 Вт – цього достатньо за розрахунком вище. Однак тільки при опаленні з температурною системою 75/60/20. При більш низьких температурах системи продуктивність радіатора знижується. Тому вам потрібно обрати більш потужний обігрівач. Так при температурі системи 55/45/20 радіатор номінальної потужності 4800 х 1,94 = 9312 Вт.

В “Супермаркеті радіаторів” теплова потужність вказана для стандарту 75/65. Це означає, що ви можете легко обрати потрібні біметалічні радіатори і вам не доведеться виконувати які-небудь перетворення. Просто розрахуйте опалювальне навантаження та оберіть радіатори, які забезпечують бажану потужність для відповідної температури системи.

Потужний, але витончений?

Теплова потужність радіатора в основному визначається температурою подачи, а також його розміром та конструкцією. Чим нижче температура подачі, тим більший розмір радіатора необхідно вибрати. На щастя, в “Супермаркеті радіаторів” є радіатори, що складаються з декількох конвекторів і нагрівальних пластин. При однаковому розмірі вони забезпечують значно більшу потужність, ніж складані обігривачи з меншою кількістю конвекторів і нагрівальних пластин.