Росіяни планують виробляти 6 тисяч “шахедів” на рік, – WSJ

На заводі в економічній зоні “Алабуга” (Татарстан) Росія планує випускати 6 тисяч ударних безпілотників типу Shahed на рік.

Це стало відомо після “злитих” контрактів між російським керівництвом заводу та його іранськими партнерами, повідомляє Wall Street Journal.

Цей документ опублікували хакери з угруповання Prana Network, які заявили про злам пошти, пов’язаної з Корпусом вартових Ісламської революції Ірану. Ці дані підтвердили WSJ два радники британського уряду.

А за даними лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), наприкінці квітня завод уже випередив свій виробничий графік, поставивши 4500 обіцяних “шахедів”.

Як зазначає WSJ, росіяни уклали угоду щодо будівництва заводу з виробництва безпілотників наприкінці 2022 року, коли вони літали до Тегерана. Представники росбізнесу пропонували вигідну пропозицію у 1,7 мільярда доларів США, які частково виплачували золотими злитками. Ці дані також оприлюднили хакери, а потім підтвердили представники служби безпеки США.

Зараз росія виробляє власні боєголовки замість того, щоб чекати на іранські, прискорюючи виробництво, стверджує Генрі Томпсон — експерт з безпілотників, який раніше працював в ООН. Він також аналізував уламки, знайдені в Україні, та дійшов висновку, що новіші версії “шахедів” були зроблені в РФ.

За даними WSJ, для збирання перших серій російських дронів “Альбатрос” залучали студентів із технічних коледжів, але їх було недостатньо. Тож росіяни набирали студентів з Африки.