Республіканці знову обирають кандидата на посаду спікера Палати представників

Республіканці у Палаті представників сьогодні знову приступають до виборів нового спікера, який зміг би очолити палату та вирішити проблеми, пов’язані з фінансовою допомогою Ізраїлю та Україні, а також формування бюджету на наступний фінансовий рік, передає CNN.

Розбіжності серед республіканців 3 жовтня призвели до усунення колишнього спікера Кевіна Маккарті та зірвали спроби двох потенційних його наступників очолити палату: Стіва Скаліза та Джима Джордана.

Вакуум у керівництві ускладнює роботу Конгресу, якому необхідно схвалити військову допомогу Ізраїлю та Україні та проголосувати за бюджет не пізніше 17 листопада.

«Це, мабуть, найбільша ганьба на моїй пам’яті, – заявив у неділю голова комітету із закордонних справ Палати представників республіканець Майкл Маккол каналу ABC. – Ми, по суті, зупинили роботу уряду».

Сьогодні республіканці знову спробують висунути кандидата на пост спікера. Дев’ять заявлених кандидатів візьмуть участь у закритому засіданні республіканців.

Сім із дев’яти нових кандидатів на пост спікера – Джек Бергман, Байрон Дональдс, Кевін Херн, Майк Джонсон, Ден Мьюзер, Гері Палмер та Піт Сешинс – колись намагалися заблокувати затвердження результатів виборів у 2020 році, програних Дональдом Трампом. У день голосування з цього питання прихильники Трампа пішли на штурм Конгресу.

Інші кандидати – Том Еммер та Остін Скотт – не голосували за блокування затвердження результатів виборів.

При незначній більшості, яку республіканці мають у Палаті представників, неясно, чи зможе хтось із них набрати необхідні 217 голосів.

При голосуванні палати у повному складі кандидат, за якого не проголосують лише чотири республіканці, не зможе набрати потрібної кількості голосів.

Джордан тричі намагався досягти посади спікера і зазнав невдачі.

Маккарті підтримав кандидатуру третього за рангом республіканця в Палаті Тома Еммера, підкресливши його досвід у роботі щодо забезпечення партійного голосування за основними законами з січня, коли республіканці отримали більшість у палаті.

“Зараз не той момент, щоб вчитися новому на новому місці”, – сказав Маккарті каналу NBC, додавши, однак, що “це буде нелегка боротьба”.