Міста перетворені на братські могили: Як реагує світ на масові вбивства в Ізюмі

Після деокупації Ізюма у Харківській області президент Володимир Зеленський заявив, що у місті виявили масові поховання. Зараз проводиться ексгумація тіл. У Мінреінтеграції заявили, що кількість загиблих в Ізюмі може перевищувати число жертв у Бучі. За даними поліції, у звільнених від окупації містах Вовчанськ, Куп’янськ, Балаклія та Ізюм виявили 10 російських катівень, з них шість — в Ізюмі.

Що кажуть в Україні

Президент Володимир Зеленський наголосив, що країни світу мають відреагувати на масові вбивства та інші воєнні злочини, які вчинили російські збройні формування в Ізюмі під час окупації міста.

Він зазначив, що на Харківщині тривають слідчі дії в районах, які були звільнені від російської окупації.

“Фіксуються всі злочини рашистів, збираються докази їхньої винуватості. Знайдені катівні, в яких знущалися з мирних жителів окупованих міст і селищ, приміщення, у яких тримали людей — навіть іноземців”, — сказав він.

За його словами, Росія повторила в Ізюмі ті ж воєнні злочини, які раніше вчинила у Бучі Київської області.

“Світ повинен на все це відреагувати. Росія повторила в Ізюмі те, що зробила в Бучі. І зараз ми тільки почали дізнаватися повну правду про те, що відбувалося в цій частині Харківщини”, — наголосив президент.

Політик також привітав підготовку в структурах ООН групи працівників, яка відвідає місто та побачить на власні очі злочини російських військових й зможе доповісти про них всім у системі ООН.

“Ми забезпечимо повний доступ журналістів до звільненої території та всіх місць знущання з людей, ми дамо такий доступ, який допоможе повідомити світу, що рашизм має бути засуджений”, — підкреслив Володимир Зеленський.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що люди на окупованих росіянами територіях перебувають у пеклі і закликав світ надати Україні зброю, аби ЗСУ могли звільнити українців з окупації.

“Братські поховання в Ізюмі доводять, що завжди, коли ми звільняємо території, є докази жахливих російських злочинів. Можна лише уявити, через яке пекло досі проходять люди на інших окупованих Росією територіях. Нам терміново потрібно більше зброї, щоб звільнити їх і врятувати їхні життя”, — написав він у Twitter.

Міста перетворені на братські могили: Як реагують у світі

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що повідомлення про масове поховання в Ізюмі мають пожвавити підтримку України для звільнення її земель.

“Повідомлення про масове поховання 440 чоловіків, жінок і дітей в Ізюмі (Україна) викликають жах і повинні пожвавити нашу підтримку мужніх українців, які прагнуть звільнити свою рідну країну. Ми виступаємо на стороні України з метою досягнення відповідальності за ці злочини”, — написав він у Twitter.

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що новини про масове поховання в Ізюмі має зміцнити колективну рішучість світу притягнути Росію до відповідальності за її вторгнення в Україну.

“Жахливі новини про масове поховання в Ізюмі має зміцнити нашу колективну рішучість притягнути Росію до відповідальності за її звірства та підтримати Україну в її зусиллях захистити свою батьківщину та звільнити її громадян, які неймовірно страждають від російських військ”, — зазначила дипломатка.

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв притягнути до відповідальності винних у звірствах в Ізюмі, які були скоєні під час російської окупації міста.

“Я засуджую найбільш суворим чином звірства, скоєні в Ізюмі (в Україні) під час російської окупації. Винні будуть притягнені до відповідальності за свої дії. Немає миру без справедливості”, — наголосив Макрон.

Посол Ізраїлю Михайло Бродський заявив, що Умисні вбивства в Ізюмі не мають виправдання.

“Я вражений жахливими фотографіями масових поховань, виявлених на нещодавно звільненій території під Ізюмом”, — зазначив дипломат.

Він закликав до розслідування смертей цивільних.

“Умисне вбивство цивільних осіб не може бути виправданим і має бути розслідуваним”, — наголосив посол.

Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич заявив, що масові поховання в Ізюмі доводять те, що Росія є терористичною державою.

“Масові поховання в Ізюмі доводять, що Росія є терористичною державою. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, притягувати Росію та її посадовців до відповідальності та ухвалювати рішення щодо подальших санкцій, включаючи європейські візові санкції та обмеження на в’їзд для російських громадян”, — написав він у Twitter.

Президент Естонії Алар Каріс назвав доказом воєнних злочинів Росії виявлення масового поховання у деокупованому Ізюмі.

“Жорстокість і нескінченні людські страждання, неможливо передати словами той жах, який російські солдати залишають в Україні. Масове поховання в Ізюмі – ще один доказ воєнних злочинів. Наш обов’язок — забезпечити відповідальність, ми не заспокоїмося, доки винні не постануть перед судом”, — зауважив естонський президент.

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас закликала світову спільноту не відводити очі, коли з’являються фото з деокупованих українських міст перетворених росіянами на братські могили.

Вона також закликала продовжувати підтримувати Україну до її перемоги у війні.

“Коли з’являються образи зі звільнених українських територій, таких як Ізюм, не відводьте погляд. Це обличчя російської окупації: міста перетворені на братські могили. Україна вміло та рішуче використала нашу військову допомогу. Україна може перемогти, якщо ми продовжимо її підтримувати”, — зазначила вона.