Країни НАТО напередодні саміту намагаються поспіхом погодити гарантії безпеки для України — Politico

Сполучені Штати, Велика Британія, Франція та Німеччина поспішають погодити декларацію про гарантії безпеки для України напередодні саміту НАТО в Литві. Натомість країни на східному фланзі Альянсу наполягають на тому, щоб Україна отримала швидший шлях до членства, навіть попри війну.

Про це пише Politico із посиланням на чотирьох посадовців, знайомих з переговорами.

Чотири країни вже кілька тижнів обговорюють це питання з Києвом, а також консультуються з іншими союзниками по НАТО, Європейському Союзу і G7.

Україна прагне якнайшвидше приєднатися до НАТО, сподіваючись отримати у майбутньому захист завдяки 5 статті Альянсу, яка встановлює, що «напад на одну країну-члена є нападом на всі інші». Однак багато союзників НАТО погоджуються, що Україна зможе приєднатися до Альянсу лише після закінчення війни, зазначає Politico.

Тому найбільші держави Альянсу розмірковують над тим, які зобов’язання щодо безпеки вони можуть надати Україні на цей час.

Видання додає, що ідея полягає в тому, щоб створити «парасольку» для країн, які готові надавати Україні постійну військову допомогу, навіть якщо деталі будуть відрізнятися залежно від країни.

Президент США Джо Байден 10 липня планує зустрітися з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком у Лондоні, де їхні штаби намагатимуться схвалити деталі, повідомив один з дипломатів, обізнаний з планами.

Ініціатива може звестися до обіцянок продовжувати надавати значну частину допомоги: озброєння, обладнання, навчання, фінансування і розвіддані. Однак основний намір полягає в тому, щоб запропонувати «більш постійний сигнал єдності» для України, особливо зважаючи на те, що Україна навряд чи отримає тверду обіцянку щодо членства в НАТО на Вільнюському саміті.

«По суті, це гарантія для України, що ми ще дуже довго будемо оснащувати її збройні сили, фінансувати їх, консультувати їх, тренувати їх для того, щоб вони мали силу стримування проти будь-якої майбутньої агресії», — сказав високопоставлений дипломат НАТО.

Однак дипломат зазначив, що кожна зацікавлена країна повинна буде у двосторонньому порядку визначити з Україною, «якими будуть її зобов’язання». І це може бути що завгодно — від протиповітряної оборони до танків чи чогось іншого.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив із «закликом до всіх країн, які хочуть підтримати Україну», заявивши, що вони повинні «прийняти для себе рішення, які дозволять їм продовжувати надавати підтримку впродовж одного, двох, трьох, і, якщо буде потрібно, більше років».

Водночас країни на східному фланзі наполягають на забезпеченні якнайшвидшого членства України в Альянсі, навіть якщо бойові дії триватимуть далі.