Іранські дрони по Україні можуть запускати з білоруської частини зони відчуження, — «Беларускі Гаюн»

Іранські дрони-камікадзе, якими росія атакує України, можуть потай запускати з частини Чорнобильської зони відчуження у Білорусі.

Про це повідомила моніторингова група «Беларускі Гаюн».

Активісти зазначили, що їхні джерела не повідомляли про запуски дронів із Білорусі. Тож учасники групи проаналізували, звідки могли запускати безпілотники. У пошуку локацій допомогли свідки, які фіксували напрямок польоту дронів в Україні.

«Ми підсумували, якщо дрони-камікадзе справді запускали з Білорусі, то є лише одна територія, де це може відбуватися, — Білоруський сектор зони відчуження ЧАЕС (Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник)», — йдеться у повідомленні.

Активісти кажуть, що більшість року цей заповідник закритий і там немає нікого, крім охорони. Також там є місця, де немає мобільного зв’язку та інтернету.

Завдяки супутниковим знімкам «Беларускі Гаюн» виділив декілька зон у заповіднику, де помітні мінімальні зміни місцевості за останні декілька місяців. Серед них — село Уласи, яке розташовується лише за 4,5 км від кордону з Україною. До найближчого села, де проживають люди, майже 20 км.

«На супутникових знімках видно, що в останні місяці там з’явилися протоптані стежки, трохи розчищено дороги для проїзду і, ймовірно, вирубано кущі», — кажуть активісти.

Ще одним можливим місцем запуску може бути село Кожушки. Поряд помітили нові дороги, тож активісти припускають, що там почала часто їздити техніка.