“Hasta la vista, baby”. Великий друг України Борис Джонсон

Борис Джонсон залишає посаду прем’єр-міністра Великобританії, пропрацювавши на цій посаді всього три з невеликим роки. 6 вересня він передасть крісло новому лідеру Консервативної партії та прем’єру.

Біограф Джонсона Ендрю Гімсон упевнений, що Джонсон – явно не та людина, яка тихо пішла б після відставки в глуш і присвятила себе благодійності на користь місцевої церкви.

До приходу в політику Джонсон був відомим журналістом і навіть після продовжив писати в журнали та газети, залишивши це заняття лише після того, як став прем’єром.

Борис Джонсон очолив Консервативну партію в липні 2019 року після відставки Терези Мей, у якої були розбіжності з парламентом щодо виходу з Євросоюзу (Brexit). Примітно, що роком раніше з цієї причини він залишив пост глави Форін-офіс (МЗС) в її кабінеті. Таким чином, саме євроскептик Джонсон вивів Сполучене Королівство з блоку.

Одним з головних випробувань стала пандемія COVID-19. Ще на самому її початку Британія пішла на жорсткий за європейськими мірками локдаун, а для бізнесу та економіки було запроваджено заходи підтримки. Уряд Джонсона домігся того, що ця країна стала першою в Європі, де почалася масова вакцинація. Сам прем’єр вакцинувався на камеру і в підсумку самі британці охоче робили щеплення.

Навесні 2022 року він опинився в епіцентрі скандалу з так званими “ковідними вечірками”. Як з’ясувалося, на Даунінг-стріт під час локдауну на вечірки збиралися міністри, хоча на той момент були заборонені зустрічі навіть на відкритому повітрі. Все це призвело до спроби винести Джонсону вотум недовіри в червні 2022 року, але парламент висловив йому підтримку.

Проте вже 7 липня він оголосив про вимушену відставку. Причиною стало скандальне призначення заступником партійного організатора Крістофера Пінчера, якого звинувачували в сексуальних домаганнях. За два дні до заяви Джонсона несподівано пішли у відставку канцлер казначейства Ріші Сунак (претендує на пост глави консерваторів) та міністр охорони здоров’я Саджид Давид. За ними від своїх посад відмовилися низка інших міністрів і чиновників.

Друг України

Ще будучи мером Лондона, Борис Джонсон порівнював президента Росії Володимира Путіна з ельфом Доббі з книг про Гаррі Поттера, але закликав не обманюватися зовнішністю, заявляючи, що той є “безжальним тираном”. На посаді міністра закордонних справ стверджував, що не має симпатій до Путіна, який у своїй країні вибудував “безжальну клептократію”. Також критикував Чемпіонат світу з футболу 2018 року в Росії, порівнюючи його з Олімпіадою в нацистській Німеччині.

Після того як українські війська витіснили противника з півночі, 9 квітня 2022 року Борис Джонсон став першим західним лідером, що відвідав Київ. Діставався він автівкою, вертольотом, військовим літаком та поїздом, а його візит був неанонсованим. Вже пізніше його приклад наслідували президент Франції Еммануель Макрон, німецький канцлер Олаф Шольц і керівництво інших країн-партнерів.

Загалом за ці півроку Борис Джонсон тричі побував у Києві. Востаннє в якості прем’єра – 24 серпня. Тоді в подяку за допомогу і підтримку він отримав Орден Свободи та “зірку” на Алеї сміливості перед Верховною Радою. А до цього його як друга України навіть посвятили в козаки і внесли до реєстру під ім’ям Борис Чуприна.

Крім власне візитів він взяв на себе лідируючу роль в консолідації Європи і захисту інтересів Києва. Розуміючи, що в умовах важкої війни Україна навряд чи може найближчим часом увійти до Євросоюзу та НАТО, він ініціював альтернативний союз за участю Польщі, Естонії, Литви та Латвії.

Прощання

Днями в британській газеті The Daily Mail вийшла колонка президента України Володимира Зеленського, присвячена Джонсону. У ній він висловив подяку за підтримку як в перші дні і тижні російського вторгнення, так і в наступні місяці.

Крім того, він познайомив британську публіку з українським прізвиськом “Борис Джонсонюк”, пояснивши, що воно було натхненне назвою його аккаунта в Instagram – @borisjohnsonuk.

“Я з гордістю можу ще раз сказати, що в цей важкий час Великобританія стояла з нами пліч-о-пліч як найдорожчий друг і найближчий союзник. Як президент я розумію, що політика і дії уряду втілюють волю народу… Але я також вірю в силу особистого лідерства. Я знаю, що для Бориса Джонсона це був нелегкий шлях, оскільки йому довелося зіткнутися з багатьма внутрішніми проблемами. Пріоритет на підтримку України вимагав великої мужності і рішучості”, – додав Зеленський.

У відповідь Джонсон через Twitter подякував Зеленському за дружбу і запевнив у тому, що Україну не залишать наодинці з ворогом.

“Велика Британія підтримує Україну та її народ непохитно, і ми продовжимо підтримувати вас проти путінської війни”, – зазначив він.