Parimatch і 250 млн грн: чому клієнти не можуть зняти гроші

Parimatch бореться за розблокування рахунків. Санкційні обмеження, які було накладено на найбільшого грального оператора України – компанію Parimatch – призвели до блокування рахунків компанії та відмови державних і приватних банків співпрацювати з нею. У результаті на рахунках Parimatch застрягло чверть мільярда гривень, які клієнти не мають можливості зняти.

Про це повідомляють керівники гемблінгового оператора.

Parimatch зіткнулася із серйозними фінансовими проблемами після того, як Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції, що призвели до заморожування активів на суму 250 мільйонів гривень, які належать їхнім клієнтам. Цю інформацію 11 березня поширив Максим Ляшко, який обіймає посаду генерального директора холдингу Parimatch. Також CEO Parimatch звернув увагу на труднощі, що виникли у відносинах із банківськими установами після введення санкцій, зазначивши, що особливо активно від співпраці відмовлялися державні банки. Він уточнив, що, хоча офіційний документ про санкції, підписаний президентом Володимиром Зеленським, досі не було опубліковано, і, відповідно, санкції формально не набули чинності, клієнти фактично позбавлені можливості знімати свої кошти. Попри відсутність офіційного оприлюднення рішення про запровадження санкцій, ввечері та вночі після введення санкційних обмежень банки почали блокувати транзакції на виведення коштів, що призвело до неможливості доступу користувачів до їхніх коштів, заморожених на рахунках компанії.

За словами Наталії Гілевич, яка обіймає посаду генерального директора Parimatch в Україні, ця ситуація торкнулася десятків тисяч їхніх клієнтів. Гілевич підкреслила, що Parimatch активно взаємодіє з клієнтами, щоб надати їм актуальну інформацію про ситуацію, що склалася, і запевнила, що компанія докладає всіх зусиль і використовує доступні юридичні інструменти для її вирішення.

Керівництво Parimatch підкреслює, що незважаючи на поточні проблеми, компанія продовжує працювати відповідно до умов своєї ліцензії, дозволяючи клієнтам здійснювати ставки. Однак у разі офіційного введення санкцій і оприлюднення цього рішення роботу системи буде тимчасово призупинено.

Нагадаємо, компанія Parimatch потрапила до санкційного списку РНБО в березні 2023 року, разом із 287 юридичними та 120 фізичними особами. Практично всі компанії та фізособи пов’язані з гемблінговим бізнесом, який працював на території України та російської федерації, також у списку є бізнесмени з Великої Британії, Туреччини, Кіпру, Вірменії та інших країн. 10 березня президент України Володимир Зеленський активізував санкції проти Parimatch, що було зафіксовано в указі №145/2023 і опубліковано на офіційному порталі Офісу президента. Ці заходи, розраховані на 50 років, передбачають цілу низку обмежень, включно з блокуванням активів, запобіганням виведенню капіталів за межі України, обмеженням комерційних операцій і низкою інших заборонних заходів. Після оголошення санкцій Parimatch обмежила можливості для поповнення депозитів клієнтів і 12 березня оголосила про припинення своєї діяльності, а також про блокування доступу до свого офіційного сайту. Водночас керівники ігрової компанії висловили намір оскаржувати рішення Ради національної безпеки і оборони та наразі пров