Суспільство

        Лікарня у Тернополі замовила майже дві тонни соєвого соусу, – ЗМІ

        Тернопільська обласна клінічна лікарня / Фото: google
        Тернопільська обласна клінічна лікарня / Фото: google

        Тернопільська обласна лікарня закупила 1900 кг соєвого соусу в місцевого підприємства. Закупівлю медична установа оприлюднила на Prozorro 18 березня. У лікарні пояснили, що приправу закупили згідно з рекомендаціями свого лікаря-дієтолога та наказом Міноборони. Кожен пацієнт отримує щодня по 25 мл соусу.

        Про це повідомляє видання ZAXID.NET.

        Початкова очікувана вартість закупівлі соєвого соусу для обласної лікарні перевищувала 197 тис. грн. У тендері взяли участь двоє учасників: місцевий підприємець Василь Яхван, який запропонував ціну 195 тис. грн, та львівське ТОВ “Козацький шлях”, що спеціалізується на виробництві прянощів, із пропозицією 105 тис. грн.

        Реклама
        Реклама

        Тернопільська обласна клінічна лікарня відхилила пропозицію львівського підприємства, аргументувавши це тим, що ціна є необґрунтовано низькою. 3 квітня заклад уклав договір на постачання соєвого соусу з Василем Яхваном, який до кінця 2025 року повинен поставити в лікарню 1900 кг соєвого соусу.

        У Тернопільській обласній клінічній лікарні зазначили, що таку кількість соєвого соусу вони закупили згідно з одним із наказів Міністерства оборони, який регламентує харчування військовослужбовців в лікарнях.

        “Нам дійсно необхідна така кількість соєвого соусу. В нас на лікуванні перебувають військові, яких ми теж годуємо. При закупівлі соєвого соусу ми керувалися наказом Міністерства оборони України та рекомендаціями дієтлікаря. В документі, наскільки я знаю, є розписане харчування і потреби для пацієнтів. І згідно з цим, нам потрібно на військових, якщо я не помиляюся, по 25 мл на день на одну людину. Тому така кількість – 1900 кг була закуплена. Це річна потреба і це з розрахунку на 250 ліжкомісць”, – розповіла відповідальна за закупівлю Тернопільської обллікарні Оксана Щур.

        Наказ Міністерства оборони України, на який посилалася Оксана Щур, було оприлюднено 17 квітня 2024 року. Документ вносить зміни до Каталогу продуктів, необхідних для харчування пацієнтів-військовослужбовців у медичних закладах. Відповідно до затверджених Кабміном норм, перелік містить продукти для приготування страв, проте соєвий соус там не зазначено. Натомість у списку присутні “соєві продукти” у розрахунку 25 грамів на одну людину.

        Як пояснюють дієтологи, соєвий соус та соєві продукти – це геть різні речі. Вживати соєвий соус кожного дня – шкідливо, адже він навантажує нирки та серцево-судинну систему, до того ж у більшості випадків продукти з надмірною кількістю солі хворим протипоказані.

        “Соєвий соус – це непоганий продукт, якщо він справді класний, а не лише барвники, вода і багато солі. Однак соєвий соус і соєві продукти – це зовсім різні речі. Соєві продукти – це тофу, це продукти, виготовлені з самої сої, які є корисні при споживанні”, – зазначила нутриціологиня Ольга Дорош.


        Реклама
        Реклама

        ТОП-новини

        Останні новини

        усі новини