Политика

Адвокаты Луценко просят Януковича о вмешательстве

6 мая 2011 11:34

Адвокаты и защитники Юрия Луценко обратились к Президенту Украины Виктору Януковичу.
 
Приводим полный текст обращения:
 
Пане Президенте!
 
Захист Юрія Луценка звертається до Вас, як до Гаранта Конституції України, з приводу очевидних фактів, що, з нашої точки зору, вимагають прийняття термінових рішень і вжиття невідкладних заходів на найвищому рівні для відновлення конституційних прав підзахисного.
 
Відсутність реагування на ці факти та законні вимоги нашого підзахисного завдасть великої шкоди репутації України в світі як держави, яка попирає демократичні та правові засади.
 
Луценко Юрій Віталійович є відомим політичним і громадським діячем України, лідером Громадянського руху «Народна самооборона» та головою партії. Він має високий авторитет не тільки серед своїх політичних соратників, але і опонентів завдяки своїй принциповій позиції щодо політичних уподобань, відданості ідеям та ідеалам заради України.
 
27 грудня 2010 року Печерський районний суд міста Києва прийняв рішення, яким арештував Луценка Ю.В., посилаючись на те, що Луценко Ю.В.:
- не визнає вини у вчиненому;
- фактично відмовляється давати показання в ході досудового слідства;
- ухиляється від виконання процесуальних дій та рішень слідчого стосовно порядку та строків ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.
 
Рішення про арешт, яке обґрунтоване тим, що обвинувачений використовує свої конституційні права для власного захисту, є винятково протиправним.
 
Беззаперечним є те, що не може визнавати себе винною особа, яка такою не є. Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.
 
Беззаперечним є те, що статтею 62 Конституції України встановлено, що «особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».
 
Беззаперечним є те, що статтею 63 Конституції України встановлено, що «особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом».
 
До підписаних Вами змін до КПК було беззаперечним те, що «Обвинуваченого і його захисника не можна обмежувати в часі, потрібному їм, щоб ознайомитися з усіма матеріалами справи».
 
Однак, за поданнями Генеральної прокуратури, що освячені антиконституційними рішеннями судів, Луценко Ю.В. протиправно тримається під вартою вже протягом більше чотирьох місяців.
 
Такий стан правосуддя, а точніше його відсутність, змусив Юрія Віталійовича вдатися до крайнього кроку – оголосити голодування.
 
На сьогодні його голодування триває 15 днів.
 
З 1 травня в зв’язку з різким погіршенням здоров’я Луценка Юрія Віталійовича адміністрація СІЗО почала примусове його годування. Разом із тим, різке схуднення на понад 17 кг, поява високого рівня ацетону в організмі, проблеми з тиском і подальша відмова вживати їжу становлять очевидну загрозу не лише здоров’ю, але й життю нашого підзахисного.
 
Станом на 5 травня Ю.Луценко оголосив про відмову від примусового годування. Він готовий до застосування сили щодо нього.
 
Юрій Луценко готовий відстоювати свої права найвищою ціною — ціною власного життя. Свобода і законність варті цього.
 
Розуміючи необхідність термінового прийняття рішень, захист двічі звертався до Генерального прокурора України та слідчого, у провадженні якого перебуває кримінальна справа. У своїх зверненнях захист відмовився від подальшого ознайомлення з матеріалами кримінальної справи та просив негайно змінити Луценку Ю.В. запобіжний захід на інший, не пов'язаний з позбавленням волі.
 
Станом на сьогодні ми не отримали жодної відповіді на всі наші звернення до Генерального прокурора України, а тому вимушені звернутися до Вас як до Гаранта дотримання конституційних прав і свобод громадян України.
 
Згідно зі ст. 102 Конституції України Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав та свобод людини і громадянина.
 
Вважаємо, що викладені обставини свідчать про факти очевидних порушень конституційних прав нашого підзахисного.
 
Зважаючи на те, що працівниками Генпрокуратури порушуються законні права Луценка Ю.В., а також враховуючи, що невжиття негайних заходів може спричинити непоправної шкоди здоров’ю та життю Луценка Юрія Віталійовича, просимо Вашого особистого втручання з метою поновлення його прав, гарантованих Конституцією.
 
 
Адвокати І.Фомін, В.Орлов
Захисник І.Луценко
 
06.05.2011 р.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling