"В бій ідуть самі старики": Щоб захистити молодь, на початку війни у небо підіймалися пілоти-ветерани

Українські пілоти-ветерани добровільно пішли воювати проти російського агресора, незважаючи на те, що знали, що місія, швидше за все, стане останньою для них – вони хотіли захистити молодших пілотів, пише The Washington Post.

У статті The Post, заснованій на інтерв’ю з українськими та західними офіційними особами, йдеться, що старші пілоти, які були дислоковані на Васильківській авіабазі під Києвом, добровільно дали згоду вступити в бій 24 лютого, у день вторгнення Росії.

Український пілот винищувача, який використовує позивний «Риба-Місяць», сказав The Post: «Я б не назвав це традицією, але було правило, що якщо була справді, дуже небезпечна погана місія, старші хлопці стрибають у літаки".

«Старики взяли на себе відповідальність, пояснюючи молодим: «Гей, у мене вже дорослі діти!»

Зі старших пілотів, які добровольцями пішли воювати під Києвом, незрозуміло, скільки загинуло, якщо взагалі загинули. Також невідомо, якого вони віку, пише Business Insider.

Васильківська авіабаза була першою мішенню Росії, оскільки вона була неподалік від Києва. Україна заявила, що база була знищена Росією в березні — більш ніж за місяць як Росія почала атаку і за два тижні до того, як Росія відступила з Києва.

Західні країни та й сама Росія очікували, що Путін матиме швидку перемогу в Києві — що, швидше за все, призведе до скорішого падіння решти України. Очікувалося також, що Росія швидко знищить набагато менші українські військово-повітряні сили та контролюватиме українське небо.

Але несподіваний опір України завадив цьому. За даними The Post, у відповідь українські ВПС перемістили свої літаки, тоді як Росія вражала лише порожні цілі.

Генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко, голова Центрального авіаційного командування України, розповів The Post, що на початку вторгнення українським пілотам на різних авіабазах часто доводилося злітати зі злітно-посадкових смуг, які були вкорочені через те, що їх бомбили, а потім швидко ремонтували, і що пілотам часто доводилося пропускати передпольотні перевірки.

У квітні Росія припинила спроби вторгнутися до Києва і зосередила свої зусилля на завоюванні Східної України.