Європа стикається з найгіршою посухою за останні 500 років

Європа зіткнулася з найсильнішою посухою щонайменше за 500 років, при цьому дві третини континенту перебувають у стані тривоги або попередження, що призвело до скорочення внутрішнього судноплавства, виробництва електроенергії та врожайності певних сільськогосподарських культур. Про це пише Reuters.

У серпневому звіті Європейської обсерваторії посух (EDO), яку контролює Європейська комісія, йдеться про те, що 47% Європи перебувають у стані попередження, з явним дефіцитом вологи в ґрунті, і 17% у стані тривоги, в якому постраждала рослинність.

«Сильна посуха, яка вразила багато регіонів Європи з початку року, ще більше поширювалася та погіршувалася на початку серпня», — йдеться у звіті, додаючи, що в регіоні Західної Європи та Середземномор’я, ймовірно, будуть тепліші та сухіші, ніж зазвичай, до листопаду.

Більша частина Європи цього літа зіткнулася з тижнями високої температури, що посилило посуху, спричинило лісові пожежі, викликало попередження щодо здоров’я та спонукало до додаткових дій для боротьби зі зміною клімату.

Постраждали ярові посіви: у 2022 році врожайність кукурудзи на зерно буде на 16% нижчою від середнього за попередні п’ять років, а врожайність сої та соняшнику впаде на 15% і 12% відповідно.

Виробництво гідроенергетики постраждало, що ще більше вплинуло на інших виробників електроенергії через брак води для живлення систем охолодження.

Низький рівень води перешкоджає внутрішньому судноплавству, наприклад, уздовж Рейну, а також зменшує навантаження на транспортування вугілля та нафти.

EDO повідомило, що опади в середині серпня могли полегшити умови, але в деяких випадках вони супроводжувалися грозами, які завдали ще більшої шкоди.