Техно

NYT: Як Росія встановила контроль над інтернетом у Херсонській області

10 августа 2022 16:12

За кілька тижнів після того, як Росія на початку березня окупувала Херсон, російські військові прийшли до офісів місцевих інтернет-компаній і вимагали відмовитися від контролю над своїми мережами, пише газета New York Times.

"Вони прийшли до них, приставили пістолети до голови і просто сказали: "Виконуйте!". І проробили це з усіма компаніями", - розповів газеті Максим Смілянець, власник інтернет-провайдера, що базується в Києві, який працював у Херсоні.

За даними українського уряду, деякі українські інтернет-провайдери вивели з ладу мережі, щоби не передавати їх російській стороні.

Ще 29 травня Херсон залишався підключеним до глобального інтернету, але 1 червня зв'язок обірвався, пише газета. Російська влада перенаправила херсонський мобільний та інтернет-трафік через російські мережі, продовжують автори.

Так у Херсоні виявився заблокований доступ до "Фейсбуку", "Інстаграм" та "Твіттера", а також до українських новинних сайтів та інших джерел незалежної інформації. Українські стільникові мережі в місті також вимкнулися, і місцеві жителі були змушені почати користуватися послугами російських мобільних операторів.

Аналогічна ситуація склалася і в інших українських регіонах, які опинилися під російською окупацією, йдеться у публікації. Мешканці цих територій мають доступ лише до російського державного телебачення та радіо, а в деяких районах інтернет та стільникові мережі взагалі відключені, зазначає газета.

Як повідомили виданню українські інтернет-оператори, на деяких окупованих Росією територіях України цифрова цензура ще жорсткіша, ніж у самій Росії: за їхніми даними, у Херсонській та Донецькій областях заблоковано Google, YouTube та месенджер Viber, які в самій Росії залишаються доступними.

За даними української влади, станом на червень близько 15% української інтернет-інфраструктури по всій країні було пошкоджено або знищено. Щонайменше 11% базових станцій стільникового зв'язку не працюють через пошкодження або відсутність живлення.

Через це деякі мешканці окупованих Росією територій виявилися відірвані від спілкування зі своїми близькими. Щоб допомогти людям у цих регіонах підключитись до глобальної мережі, український уряд надає безкоштовний доступ до деяких послуг VPN, пише New York Times.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling