Политика

Подписанный Зеленским Закон "Об основах национального сопротивления" не соответствует Конституции

30 июля 2021 20:01

Президент Украины Владимир Зеленский обратился к Премьер-министру Денису Шмыгалю с задачей за два месяца подать в Верховную Раду предложения о внесении изменений в Закон «Об основах национального сопротивления» с целью полного согласования его норм с положениями Конституции Украины и устранения технико-юридических недостатков.

Соответствующее письмо Глава государства направил руководителю правительства 30 июля, сообщается на сайте президента.

В письме отмечается, что парламент 16 июля принял Закон Украины «Об основах национального сопротивления», который в целом поддержал и подписал Президент.

Однако, как отмечает Глава государства, при подготовке законопроекта ко второму чтению народные депутаты внесли ряд предложений.

«Внесение поправок привело к тому, что некоторые положения закона не в полной мере соответствуют Конституции Украины и требуют устранения технико-юридических недостатков», - отмечает в письме Владимир Зеленский.

Зокрема, йдеться про надання Кабінету Міністрів повноважень щодо визначення порядків заборони проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій тощо; вилучення у підприємств та громадян телекомунікаційного обладнання, телевізійної, відео- й аудіоапаратури, комп'ютерів та інших засобів зв'язку; вилучення у підприємств, установ, організацій навчальної та бойової техніки тощо. Також передбачено надання військовому командуванню права відсторонення від роботи керівників підприємств та організацій у випадках, визначених Законом України «Про правовий режим воєнного стану».

Крім того, Закон «Про основи національного спротиву» містить положення щодо непоширення дії Закону «Про адміністративні послуги» на відносини із сертифікації інструкторів, які залучаються до підготовки військових частин (підрозділів) територіальної оборони Сил територіальної оборони Збройних Сил України та підготовки населення до участі в русі національного спротиву, а також включення акредитованих громадських об'єднань до суб'єктів, на які поширюються гарантії соціального й правового захисту, передбачені Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

«Зважаючи на важливість Закону України «Про основи національного спротиву» для забезпечення обороноздатності держави, а також на те, що вказаний закон України набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію з 1 січня 2022 року, пропоную у двомісячний строк подати до Верховної Ради України пропозиції стосовно внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» з метою повного узгодження його положень відповідно до Конституції України та усунення техніко-юридичних недоліків», – зазначає Президент у листі до голови уряду.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling