Политика

Венедиктова отчиталась за 2 месяца работы

15 мая 2020 16:08

Цієї неділі виповнюється 2 місяці з дня мого призначення на посаду Генерального прокурора. Відповідно до Закону України «Про прокуратуру» мною було зосереджено увагу на організації діяльності органів прокуратури України щодо виконання конституційних функцій та координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності.

Що було зроблено в першу чергу? Передусім продовжено реформу прокуратури та у взаємодії із міжнародними партнерами визначено її подальші кроки.

Також мною взято на особистий контроль стан досудового розслідування і процесуального керівництва у майже трьох десятках актуальних кримінальних проваджень, які перебувають під особливою увагою суспільства.

Відбулися зустрічі із керівниками всіх правоохоронних органів, на яких обговорено проблемні питання та визначено конкретні заходи, спрямовані на протидію злочинності.

Також завершено заслуховування регіональних прокуратур щодо результатів роботи у І кварталі 2020 року. Звернуто увагу на наявні проблеми та визначено шляхи їх вирішення. Керівники прокуратур отримали завдання посилити координаційну роботу та підвищити ефективність на пріоритетних напрямах. Зокрема, щодо протидії корупційним злочинам, розкраданням бюджету і незаконному використанню земель, що завдає значних матеріальних збитків державі. Крім цього, особливу увагу акцентовано на активізації боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, зі злочинам проти життя і здоров’я та проти власності. Поставлені строки контролю.

На даний час завдяки координаційним зусиллям Офісу Генпрокурора збільшено кількість виявлених та розкритих злочинів. Зокрема, вдвічі активізувалася діяльність правоохоронців щодо виявлення злочинів проти довкілля.

Також впроваджено удосконалений системний механізм моніторингу організованих форм злочинності.

Як результат, правоохоронними органами лише за два місяці викрито 72 організовані групи. До суду з обвинувальним актом у сфері протидії організованій злочинності направлено 79 кримінальних проваджень стосовно 270 осіб, якими вчинено 625 злочинів.

Викрито 206 кримінальних правопорушень вчинених організованою наркозлочинністю. У підоПравоохоронцями Львівщини припинено діяльність злочинної організації у складі 19 осіб, яка виготовляла у 4 нарколабораторіях та збувала на території 106 населених пунктів України особливо небезпечну наркотичну речовину. Орієнтовні обсяги грошових коштів, які виведені лише з платіжних систем, становлять понад 20 млн гривень. Досудове розслідування на даний час триває.

Загалом можемо констатувати підвищення ефективності викриття кримінальних правопорушень у сфпсихотропних речовин.

Ще одна тема суспільної уваги і контролю – розкрадання державних коштів та корупція. Скеровано до суду кримінальні провадження стосовно 453 корупціонерів. За принципової позиції прокурорів засуджено 114 осіб.

Зокрема, у квітні повідомлено про підозру колишньому директору держпідприємства у заволодінні державним майном на суму 5,5 млн доларів США та майже 300 тис євро. Також повідомлено про підозру колишньому заступнику Міністра оборони України та директору одного з департаментів цього відомства, внаслідок зловживань яких завдано збитків на понад 17 млн гривень.

На початку квітня ми провели спільну нараду з керівниками правоохоронних органів, де вимагали забезпечити реальну протидію злочинності у митній та податковій сферах. Результати не забарилися.

Деякий час на слуху так звані «скрутки» ПДВ. Минулого тижня Офіс Генпрокурора спільно з СБУ припинили діяльність транзитно-конвертаційних груп та арештували незаконно сформовані ліміти ПДВ на понад 600 млн гривень. Зараз перевіряється причетність службових осіб Державної податкової служби України до цих оборудок.

Також завдяки зусиллям Офісу Генерального прокурора до державного бюджету сплачено понад 100 млн гривень боргу у низці кримінальних проваджень щодо умисної несплати суб’єктами господарської діяльності податків та зборів.

Загалом за два місяці прокуратурою пред’явлено позовів на суму майже 2 млрд гривень, у тому числі на 1,2 млрд гривень у сфері земельних відносин. Судами стягнуто коштів та повернуто майна на користь держави за позовами прокурорів на суму понад 1,5 млрд гривень. Реально виконано судових рішень, постановлених за позовами прокурорів, на 273 млн гривень.

Повернуто та попереджено надання понад 1 тисячі гектарів землі.

Ми не зупиняємося на досягнутому у нашій щоденній копіткій роботі прокурорів.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling