Экономика

Украина задолжала переселенцам пенсии на сумму свыше 8 млн гривен

23 октября 2019 15:53

Об этом на своей странице в соцсети сообщила Уполномоченный Верховной рады по правам человека Людмила Денисова:

Щойно закінчилося виїзне розширене засідання профільного парламентського комітету у м.Краматорськ щодо моніторингу дотримання прав громадян України, які проживають в районі проведення ООС та на тимчасово окупованих територіях у Донецькій, Луганській областях.

Під час виступу наголосила, що в результаті військової агресії Російської Федерації в нашій країні з’явилося декілька принципово нових соціальних груп людей, які потребують державного захисту й підтримки.

Зокрема, це цивільне населення, що проживає у зоні конфлікту, особи, які отримали поранення чи інші ушкодження здоровʼя під час проживання/перебування у районах бойових дій, члени сімей громадян, які загинули, зникли безвісти або померли внаслідок поранення чи інших ушкоджень здоровʼя, одержаних у районах бойових дій та внутрішньо переміщені особи.

Наголосила, що питання, пов’язані із наданням соціальної, медичної, психологічної та матеріальної допомоги, підтримки членам родин постраждалих осіб, насамперед, щодо компенсації завданої їм майнової (матеріальної) шкоди не вирішені. Більше того, в проекті Держабюджету України на 2020 рік видатків на вказані цілі не передбачено.

Порушила питання захисту прав дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Згідно з чинним законодавством діти отримують відповідний статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Однак, встановлення цього статусу не передбачає надання ніяких державних гарантій чи пільг.

Найбільш кричуща ситуація склалася з виплатою пенсій громадянам з числа ВПО, а також мешканцям непідконтрольних Уряду України територій.

На 01.09.2019 року 259,6 тис. пенсіонерам ВПО не виплачено пенсію за минулий період на суму 8 096 623,4 тис. грн. що пов’язано з припиненням їх виплати та відсутністю відповідного порядку, який до цього часу не затверджено Кабінетом Міністрів України.

В середньому заборгованість складає по 31 тис. грн. на особу, а загальна сума не виплачених пенсій пенсіонерам, які перебували на обліку в органах Фонду на територіях, що на сьогодні тимчасово окуповані, у період з червня 2016 року по квітень 2018 складає 33,6 млрд. грн.

По всіх зазначених проблемах мною були внесені відповідні подання та пропозиції щодо вдосконалення національного законодавства Премʼєр-міністру України.

Готова до співпраці з профільним парламентським комітетом, народними депутатами України та урядом задля швидкого вирішення зазначених питань.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling