Криминал

В Киеве и Николаеве задержаны псевдоминеры

2 октября 2019 12:42

Служба безопасности Украины разоблачила лиц, совершивших заведомо ложные сообщения о минировании помещений в Киеве и Николаеве. Об этом сообщает пресс-служба СБУ.

У столиці співробітники СБУ спільно з працівниками Національної поліції та Київською місцевою прокуратурою № 5 встановили і затримали «телефонного терориста», який упродовж року здійснив декілька неправдивих повідомлень про мінування Оболонського районного суду.

Правоохоронці встановили, що «мінер», раніше судимий за квартирні крадіжки мешканець Києва, телефонував до правоохоронних органів саме у ті дні, коли в суді мали розглядати обвинувальний акт щодо нього. Повідомляючи про мінування суду, зловмисник сподівався відтермінувати винесення йому вироку. 3

Судова фоноскопічна експертиза встановила, що зловмисник здійснив щонайменше чотири неправдивих повідомлення про мінування Оболонського районного суду. Для кожного дзвінка чоловік використовував новий телефон та разову сім-картку, яких позбувався одразу після «мінування».

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 1, 2 ст. 259 Кримінального кодексу України. Нагадаємо, що завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

За повторний дзвінок – від чотирьох до восьми років позбавлення волі.

Крім того, «телефонному терористу» доведеться компенсувати витрати державних та комерційних установ, що зазнали збитків від його протиправних дій.

Ще одного «мінера» співробітники СБУ викрили в Миколаєві. Наприкінці вересня цього року на телефон спецлінії «102» надійшов анонімний дзвінок з повідомленням про мінування приміщень одного з місцевих вишів. До навчального закладу одразу виїхали оперативники СБУ, Національної поліції та фахівці вибухотехнічної служби.

Жодних вибухових пристроїв чи речовин правоохоронці не виявили, а зловмисника встановили по «гарячих слідах». Ним виявився студент, що вирішив «помститися» родичу, з телефону якого він і здійснив дзвінок.

Співробітники СБУ спільно з поліцейськими затримали псевдомінера. Наразі у межах відкритого за ч. 1 ст. 259 Кримінального кодексу України кримінального провадження готується повідомлення про підозру зловмиснику та обрання йому міри запобіжного заходу.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling