Харьков

Дело "черных риелторов": фигуранты взяты под стражу

7 июня 2019 10:52

Прокуратура Харьковской области обратилась в Киевский районный суд Харькова с ходатайством об избрании меры пресечения в виде содержания под стражей 4 подозреваемым в серии квартирных мошенничеств.

"По требованию прокуратуры суд арестовал двоих с правом внесения залога в сумме более 500 тыс. грн. Избрание меры пресечения еще двоим фигурантам уголовного производства, планируется в ближайшее время", - сообщили в пресс-службе облпрокуратуры.

Як розповіла в.о начальника відділу прокуратури області Тетяна Красінська, «чорних ріелторів» затримали під час спроби продати чуже житло за підробленими документами.

За даними досудового розслідування, підозрювані (43-річний харків’янин, його 65-річна мати, 29-річна подруга та 30-річний знайомий) діяли протягом 2016-2019 рр. Наразі слідством встановлено 10 епізодів злочинних дій. Збитки від незаконного відчуження нерухомості перевищують 5 млн. грн.

Об’єктами для оборудок ставали, як правило, квартири, законні власники яких померли. Шахраї, діючи за попередньою змовою з використанням підроблених документів, переоформлювали та перепродавали житло.

Зокрема, використовували підроблені паспорти (вклеювали до документів небіжчиків власні фото чи фото підставних осіб), підробляли договори дарування тощо Так, до злочинної діяльності вони залучили навіть 84-річну бабусю, яка видавала себе за вже померлих власниць різних квартир. Коли приватні нотаріуси за підробленими паспортами посвідчували право власності на нерухомість, житло продавали від імені небіжчиків: інколи - фіктивно, інколи – реальним покупцям.

В одному з випадків шахраї навіть ініціювали судову суперечку. За неіснуючий борг у 20 тис. грн. вони відсудили будинок, реальна вартість якого більше 2 млн. грн.

Під час обшуків у фігурантів кримінального провадження вилучили підроблені документи, цифрову техніку, на якій вони виготовлялися, паспорти померлих осіб, грошові кошти.

На даний час 43-річного харків’янина, що, за попередніми даними координував дії зловмисників, підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб, та замах на шахрайство). Його 30-річному спільнику інкримінуються аналогічні епізоди, окрім того йому оголошено про підозру у використанні завідомо неправдивих документів (ч. 4 ст. 358 КК України). 29-річну жінку підозрюють у замаху на шахрайство в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК України), 65-річну – в шахрайстві та замаху на шахрайство (ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 190 КК України).

Окрім того, 84-річній пенсіонерці, що видавала себе за покійних власників квартир, оголошено про підозру за ч. 4 ст. 358 КК України (використання завідомо підробленого документа).


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling