Общество

На Тернопольщине открыли памятник-бюст генерал-майору Сергею Кульчицкому (фото)

29 мая 2019 11:44

Об этом сообщает пресс-служба Национальной гвардии Украины:

У загальноосвітній школі села Великі Чорнокінці, що на Тернопільщині, відкрили пам’ятник-погруддя легендарному генерал-майору Сергію Кульчицькому, який трагічно загинув в зоні проведення антитерористичної операції.

Разом з одинадцятьма бійцями він був у гелікоптері МІ-8, який збили терористи поблизу гори Карачун біля Слов’янська.

На відкритті були присутні військовослужбовці 2 Галицької бригади Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, якою у свій час командував Сергій Кульчицький, військовослужбовці Збройних сил України, волонтери, ветерани, місцева громада та дружина легендарного гвардійця Надія Богданівна Кульчицька.

З цією школою та селом сім’ю Кульчицьких багато чого пов’язує.

Родове коріння «Небесного генерала» (прадід, дід, батько) проросло й укріпилося саме на Чортківщині, у патріотичному й волелюбному селі Великі Чорнокінці. І дружину Надію Сергій обрав також із Великих Чорнокінець – з поважної родини Дреботів.

«Саме в цій школі вчились наші батьки, а дідусь та бабуся Сергія викладали тут, - розповідає Надія Богданівна, - в цій місцині ми познайомились тут і одружились. Приїжджали сюди на канікули та у відпустки. А познайомилися, пригадую: вже будучи студентами, приїхали в село до батьків, а познайомила нас саме сестра Сергія Галина. З першого ж погляду закохалися, згодом скріпили це почуття подружнім життям. Син також офіцер, йде по батькових стопах, внук Олександр, цьогоріч закінчив перший клас».

Односельці пишаються своїм славним земляком, віддаючи уклінну вдячність і шанобливу вічну пам'ять воїну-захиснику. До слова, батько Сергія любов до рідної землі вкладав у власно написані картини, які й досі прикрашають оселі сельчан.

Майбутнє кожної громади визначає те, пам'ять про кого це суспільство зберігає, кого ставить для себе орієнтиром.

«Сергій Кульчицький – людина-легенда, його ім’я в пам’яті мало не в кожного українця. Це взірець бойового батька-генерала, офіцера честі вимогливого до себе й до інших і великодушна, мудра, правильна людина для всіх, хто його знав. У генерала були досить рідкісні чесноти: бачити суть, а не зовнішню форму, й показувати життєві пріоритети іншим, бути на рівних і цінувати людей понад усе», – саме такі слова звучали на урочистостях, які вкладалися рядками великої шани та нетлінної пам’яті.

Погруддя встановили на самому почесному місці навпроти центрального входу в школу. Там також розташований патріотичний куток.

«Він був людиною з великим серцем, - розповідає майор Петро Варянка. – Він думав про людей, про те, що будуть їсти солдати і чи відпочине він. Він вимагав справедливості та професійної підготовки від кожного військовослужбовця. Це гідний приклад для кожного з нас, а особливо для дітей. Щодня, проходячи біля цього погруддя, школярі пам’ятатимуть в обличчі генерал-майора Сергія Кульчицького подвиги усіх українських бійців».

Почесну місію – відкриття пам’ятника-погруддя – було надано найстаршому жителю села, учаснику УПА Григорію Степановичу Данилишину.

Майор Володимир Хаверко, молодший лейтенант Аліна Новікова


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling