Криминал

В Украине до 1000 долларов возрос размер взятки за "не попасть на срочку" в ВСУ

26 марта 2019 19:37

Об этом говорится в сообщении военной прокуратуры Западного региона Украины:

26 березня 2019 року за процесуального керівництва військової прокуратури Рівненського гарнізону слідчим Слідчого управління ГУ Національної поліції в Рівненській області за матеріалами та спільно з відділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю УСБУ у Рівненській області задокументовано факт вимагання та отримання неправомірної вигоди лікарем КЗ «Рівненської обласної клінічної лікарні».

Хабар у розмірі 1000 доларів США призначався за написання акту дослідження стану здоров'я громадянина із встановленням діагнозу, що буде підставою для визнання його непридатним для проходження військової служби та прийняття вказаного рішення.

Кошти в еквіваленті 1000 доларів США (600 доларів США та 11 000 гривень) виявлені та вилучені в повному обсязі під час проведення обшуку. Медика затримано.

На даний час проводяться першочергові слідчі (розшукові) дії. За результатами їх проведення будуть вирішені питання щодо повідомлення правопорушнику про підозру та звернення до суду з клопотанням щодо обрання міри запобіжного заходу.

Напомним, еще во время осеннего призыва-2018 военкомов и врачей медкомиссий ловили на взятках в размере примерно 700 долларов США.

При этом, военкоматы не имеют права принуждать к прохождению медкомиссии. Однако тех, кто отказался ее пройти, не смогут признать ни годными, ни непригодными к службе в армии

Отказ от прохождения медкомиссии законен на основании действующих законов Украины и международных норм. Без согласия призывника врачи медкомиссий не имеют права его осматривать, отправлять на дополнительные исследования, анализы и т.д.

Соответствующая информация опубликована даже на сайте Минздрава Украины:

СВОБОДА ВИБОРУ В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я: ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ І ЯК РЕАЛІЗУЄТЬСЯ

Право на свободу вибору в галузі охорони здоров'я означає:

  • право на вільний вибір лікаря;
  • право на заміну лікаря;
  • право на вибір методів лікування відповідно до рекомендацій лікаря;
  • право на вибір закладу охорони здоров'я;
  • право на лікування за кордоном у разі неможливості надання такої допомоги у закладах охорони здоров'я України.

ПРО ПРАВО НА ЗГОДУ НА МЕДИЧНЕ ВТРУЧАННЯ ЧИ ВІДМОВУ ВІД НЬОГО

Вас не лікуватимуть без вашої згоди, адже відповідальність за стан здоров’я - це передусім особиста відповідальність.

Ваше законне право - отримувати всю інформацію, яка допоможе активно брати участь у прийнятті рішень щодо вашого здоров’я. Перед кожною процедурою чи лікуванням лікар має пояснити важливі аспекти і можливі варіанти. Проактивною має бути і ваша позиція - не соромтесь задавати питання, уточнювати моменти, які не зрозуміли.

Після розмови з лікарем ви маєте розуміти, яким є стан вашого здоров’я, для чого ви маєте пройти запропоновані лікарем дослідження і лікувальні заходи, як може розвиватись ваше захворювання. Крім загальної інформації, ви маєте володіти інформацією про медичне втручання: яка його мета, тривалість, наслідки, прогноз і ризик. На ваш запит медпрацівник зобов’язаний надати медичний документ: виписку, епікриз або інші документи. Також пацієнт має право отримати копії усіх записів про стан свого здоров’я; наприклад, копію історії хвороби.

Кожен пацієнт має право відмовитись від медичного втручання. У такому випадку лікар має пояснити пацієнту наслідки такої відмови. Якщо відмова може мати тяжкі наслідки для здоров’я пацієнта і лікар пояснив це, але пацієнт настоює на своєму, лікар має право взяти від нього письмове підтвердження. Наприклад, якщо пацієнт відмовляється від госпіталізації, вакцинації або планової операції.

Якщо відмову дає законний представник пацієнта і вона може мати для пацієнта важкі наслідки, лікар повинен повідомити про це органи опіки і піклування.

Виняток із правил відмови - стани, що загрожують життю. Наприклад, інфаркт, гостра кишкова непрохідність та інші діагнози, що є абсолютними (життєвими) показаннями до оперативного втручання. Так само не потрібна згода пацієнта у екстремальних ситуаціях: при аваріях, масових отруєннях, епідеміях, в умовах стихійного лиха, радіаційного, бактеріологічного чи хімічного забруднення тощо. Тобто якщо йдеться про порятунок життя, то медична допомога надається без згоди людини чи її законного представника.

ДЕ ЗАКРІПЛЕНО ПРАВО НА СВОБОДУ ВИБОРУ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я І ЗГОДУ НА МЕДИЧНЕ ВТРУЧАННЯ

Право на свободу вибору в охороні здоров’я закріплено в Європейській хартії прав пацієнтів, у статті 5 якої йдеться, що «кожен має право на свободу вибору між різними медичними процедурами та закладами (фахівцями) на підставі адекватної інформації». Також це право прописане в Основах законодавства України про охорону здоров’я (ст. 6 (п. «д»), 34 (ч. 2), 36, 38), Цивільному кодексі України (ст. 284 (ч. 2), 633), Законі “Про захист прав споживачів” (ст. 21). Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря затверджені Наказом МОЗ України від 19.03.2018 № 503.

Право на згоду на медичне втручання та право на відмову від медичного втручання закріплено в Європейській хартії прав пацієнтів (ст. 4). Також це право закріплене у Конституції України (ст. 28 (ч. 3), 29 (ч. 1), Основах законодавства України про охорону здоров’я (ст. 42, 43, 44), Цивільному кодексі України (ст.284 (ч. 3, 4, 5), 286 (ч. 4), 289).


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling