Харьков

Еще один житель подорванной Балаклеи выиграл суд у Минобороны (документы)

10 августа 2018 19:02

Об этом на своей странице в соцсети сообщает общественный активист и правозащитник Роман Лихачев:

Внаслідок вибухів снарядів в місті Балаклія Григорій Федосов втратив багато майна, в тому числі автомобіль. Після цього за допомогою адвокатів Чугуївської_правозахисної групи та УГСПЛ Светлана Кужелева та Романа Лихачова він звернувся до суду з позовом до військової частини А1352, Міністерства оборони України та Управління СБУ в Харківській області про відшкодування завданої вибухами снарядів шкоди.

09.08.18 року Київський районний суд міста Харкова, де інтереси Григорія Федосова представляла адвокат #Чугуївська_правозахисна_група Світлана Кужелєва виніс рішення, яким вирішив

Стягнути з Військової частини А 1352 (м. Балаклія, вул. Арсенальна, будинок 1) на користь Федосова Григорія Івановича, в рахунок відшкодування матеріальної шкоди 152366,66 грн. (сто п’ятдесят дві тисячі триста шістдесят шість гривень 66 копійок), 20000,00 грн. (двадцять тисяч гривень 00 коп.) в рахунок відшкодування моральної шкоди.

Про цю справу також писала Українська Гельсінська Спілка з прав людини.

Адвокати #Чугуївська_правозахисна_група вважають, що друге рішення також надасть віру у власні сили мешканцям міста Балаклії, які постраждали від вибухів.

В свою очередь Харьковская правозащитная группа приводит подробную историю причин обращения жителей Балаклеи в суд на Минобороны:

Коли у березні цього року вибухнув склад боєприпасів у Балаклії Харківської області, то від цього постраждало багато громадян. На щастя, шкода була здебільшого матеріальною, але це не значить, що її не треба компенсувати. Саме з цього приводу вже розпочинаються запеклі судові баталії.

Вибухи викликали численні пожежі. Горіло все, до чого долітали снаряди, дісталося полум’я і до каскаду приватних гаражів. У мешканця Балаклії Григорія Федосова там стояла машина Toyota Corolla 2003 року. Полум’я знищило її повністю. Згорів також і гараж з усіма речами, що там знаходились. Експерти оцінили орієнтовний збиток у 240 тисяч гривень, з них 153 366 гривень – вартість самої машини. Крім того, дісталося й помешканню самого Григорія: вибуховою хвилею там вибило чотири вікна та міжкімнатні двері.

У березні Григорій звернувся із заявою до місцевого управління Нацполіції, але досі йому нічого не відомо про хід розслідування: його навіть не опитали. Тоді постраждалий звернувся до юристів Чугуївської правозахисної групи (ЧПГ), яка співпрацює з Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Там йому і вони порадили позватися проти винних у його збитках до суду. Спільно вирішили, що відповідачами будуть Міністерство оборони, військова частина, де трапилась катастрофа, місцеве управління СБУ та Державна казначейська служба.

Юрист ЧПГ Іван Мудраченко порекомендував Григорію вимагати компенсації не лише матеріальних збитків, але й моральної шкоди: адже знищення машини завдало його клієнту страждань. Моральну шкоду вони оцінили у 400 тисяч гривень.

Врешті Григорій Федосов вимагає через суд 152 366 гривень матеріальної та 150 тисяч моральної шкоди від Міністерства оборони України, 150 тисяч моральної шкоди з військової частини, яка спричинила вибухи та пожежу та 100 тисяч моральної шкоди від місцевого управління СБУ. Крім того, постраждалий вимагає компенсувати йому 1544 гривні за експертизу вартості знищеного майна. Загальна сума позову, таким чином, склала 553 910 гривень.

Між іншим, голова Харківської облради Сергій Чернов повідомив, що збитки від вибухів і пожеж на артилерійських складах у Балаклії можуть сягнути 300 млн грн з урахуванням збитків промислових підприємств.

Мер Балаклії Іван Столбовий повідомив, що наразі зафіксовано вже 3908 постраждалих від вибухів мешканців. 3109 з них звернулися до міськради за матеріальною допомогою для ремонту житла. У серпні 2017 року розглянули 2707 заяв на суму 37 175 000 гривень. З обласного бюджету Харкова надійшло 30 млн грн, 5 мільйонів – з району, 4,5 мільйонів – з бюджету міста Балаклія, і ще 1 мільйон гривень – від районів та міст Харківської області.

Напомним, в феврале 2018 года еще один житель Балаклеи - Андрей Устатенко - в суде доказал, что за последствия взрывов на военных складах в Балаклее должны отвечать военные.

Во время взрывов боеприпасов, которые начались в ночь на 23 марта 2017 года на территории арсенала (в/ч 1652), у жителя Балаклеи Андрея Усатенко сгорели автомобиль и гараж, получила повреждения квартира.

Пострадавший подсчитал нанесённые его семье убытки: 318 тысяч гривен материального ущерба и 300 тысяч морального истец требовал взыскать с воинской части и Минобороны. Ещё 100 тысяч Усатенко хотел истребовать с СБУ.

Разбирательства длились около года. Ответчики вину отрицали. Но Киевский районный суд вынес вердикт: требования жителя Балаклеи удовлетворены частично — Министерство обороны должно выплатить пострадавшему 252 тысячи гривен.

Несмотря на то, что судья удовлетворила требования лишь частично — компенсация за материальный ущерб составила 242 тысячи гривен, а за моральный — всего 10 тысяч, Усатенко и его защитник Роман Лихачёв результатом довольны и считают, что сейчас подобных исков от жителей Балаклеи станет гораздо больше.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling