Политика

Аваков представил "красные линии" в Стратегии деоккупации Донбасса

16 июля 2018 10:36

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив так звані «червоні лінії» у запропонованій ним Стратегії деокупаціі Донбасу «Механізм малих кроків» - принципові положення, які визначають ті інтереси України, щодо яких компроміси неприпустимі, а суперечки недоцільні.

«Не можуть бути предметом дискусії наступні положення:

зміна державного устрою України. У тому числі не можна ставити питання про перехід до федеративного устрою. Конституція чітко визначає, що «Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною»;

державний кордон України має бути повністю підконтрольний Державній прикордонній службі України упродовж всієї лінії. «Блакитні шоломи» (миротворці ООН) міжнародної миротворчої місії є лише гарантією забезпечення такого контролю і спостерігачами, які моніторять відсутність провокацій зі сторони РФ;

мешканці деокупованих територій Донбасу є громадянами України, що знаходяться в сфері юрисдикції Української юстиції та підпорядковуються законам України. Згідно з Конституцією України, «в Україні існує єдине громадянство». Закон «Про громадянство» визначає: «якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових стосунках з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових стосунках з Україною він визнається лише громадянином України»;

не може бути предметом дискусії стратегічне прагнення України стати членом ЄС і НАТО», - зазначив міністр внутрішніх справ.

Він також наголосив, що легітимізація анексії Криму також не має бути предметом обговорення.

«Ми вам повернемо окуповані території Донбасу в обмін на легітимізацію анексії Криму» – неприйнятно! Тут не може бути жодних поступок! Нема про що розмовляти!», - зауважив Арсен Аваков.

Глава МВС додав, що амністія не може бути застосована до осіб, що вчинили тяжкі злочини, передбачені Кримінальним кодексом України.

«Ті, у кого на руках кров убитих мирних мешканців та українських солдатів, хто організовував захоплення влади, керував масовими вбивствами та погромами – не підлягають амністії», - сказав він.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling