Харьков

В Харькове военные медики презентовали собственные изобретения (фото)

14 июня 2018 19:38

У Харкові, напередодні Дня медичного працівника фахівці Військово-медичного клінічного центру Північного регіону запросили цивільних колег та журналістів аби познайомити із колективними досягненнями в лікуванні військових та розповісти про власні винаходи.

— За час проведення бойових дій на Донбасі фахівці нашого центру прийняли близько 25 000 військовослужбовців різних силових відомств, які брали в неоголошеній війні. З усіх цих пацієнтів понад 5500 осіб поступило до Харкова із бойовими травмами, ще приблизно 4000 — з пораненнями, інші — мали різні захворювання. З всього особового складу госпіталю всі військові лікарі брали участь в проведенні АТО та ООС, а декілька військових лікарів і сьогодні виконують бойові завдання на сході України, — повідомив начальник ВМКЦ ПнР полковник медичної служби Юрій Подолян.

Провідний хірург Північного регіону полковник медичної служби Віктор Біленький про унікальні розробки новітніх медичних інструментів та технологій лікування бойової вогнепальної травми, що є гордістю всієї України і не мають аналогів в світі.

— Наш військово-медичний заклад співпрацює із 53 цивільними установами, які займаються лікуванням чи дослідженням в галузі охорони здоров’я. Зауважу, що за понад 4 роки бойових дій на сході України, військовий колектив зробив справжній прорив у плані покращення процесу лікування та реабілітації військових. Відкрито нові медичні підрозділи, придбано та винайдено нові лікарські прилади, а головне, що медики у погонах набули безцінного досвіду, — підкреслив полковник медичної служби Віктор Біленький.

Вперше в нашій державі проведено фундаментальні дослідження ланок патогенезу сучасних вогнепальних поранень з експериментальною розробкою і клінічним впровадженням нових методів діагностики.

Тему новаторства продовжив начальник клініки невідкладної медичної допомоги ВМКЦ ПнР підполковник медичної служби Володимир Негодуйко.

— Знаковим є те, що саме у Харкові, куди поступає найбільша кількість поранених воїнів, нещодавно успішно проведено багатосерійні випробування із моделюванням усіх видів вогнепальних поранень, як на небіологічних багатошарових моделях з балістичного гелю та пінополістиролу, так і на біологічних не вітальних та біологічних вітальних моделях. У більшості випадків ми використовували пристрій-концентратор, — зауважив військовий лікар.

За його словами, тільки із впровадженням Малого набору хірургічного магнітного та немагнітного інструменту для видалення сторонніх тіл, що вже охрестили в армії диво-магнітом, удвічі зменшилась кількість хірургічного втручання у ході лікуванні поранених, а середній час операцій з видалення сторонніх тіл зменшилися практично в 5 разів. Загалом, термін лікування поранених скоротився на 25 відсотків або майже на 6 діб прискорився термін повернення постраждалих воїнів до строю.

У першу чергу даним диво-магнітом харків’яни забезпечили своїх колег в районі бойових дій на Донбасі і результат був вражаючим.

Як розповіли військові лікарі, економічний ефект за рахунок зменшення прямих медичних витрат, скорочення кількості етапів медичної евакуації, хірургічних втручань, днів стаціонарного лікування після застосування диво-магніту складає понад 56 млн. гривень.

— На даний час близько 3000 військових швидше «стали на ноги» завдяки використанню під час їхнього лікування диво-магніту. Нашими досягненнями зацікавились закордонні колеги і зараз ми активно працюємо над впровадженням в серійне виробництво вже більш досконалого — Великого набору хірургічного магнітного та немагнітного інструменту, який ще ефективніший за свого малого «брата», — розповів підполковник медичної служби Володимир Негодуйко.

На завершення зустрічі, представники ЗМІ та цивільні медики ознайомились із організацією процесу лікування та реабілітації воїнів у військово-медичній установі, поспілкувалися із пораненими бійцями та лікарями у погонах.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling