Криминал

На Тернопольщине сотрудники военкомата избили и пытались похитить молодого человека (видео)

18 мая 2018 13:37

Чоловіки у цивільному намагалися силою запхати у авто 21-річного мешканця Кального Зборівського району. Інцидент трапився 13 травня на зупинці у Зборові. Поліції, яку викликали очевидці, вони представились працівниками військкомату, повідомляє 20 хвилин.

У поліції спершу відмовилися прийняти заяву хлопця, а у військкоматі погрожували. Після того, як історія з затриманням зборівчанина набула розголосу в соцмережах та у онлайн-ЗМІ, його заяву у поліції прийняли і у військкоматі попросили пояснити, чому хлопець сам не з’явився у десятиденний термін. Опублікували відео в соцмережі Відео, де призовника силою заштовхують у машину, розмістив у соцмережі Fаcebook правозахисник Володимир Шевченко. Знімали відео очевидці ситуації.

"По суті відео: це не кадр з кримінального фільму і не затримання відомого злочинця - це призов в армію України у Зборові! Тривала ця спроба викрадення до 10 хвилин, аж поки люди не викликали поліцію. Результат в хлопця пошкоджена рука (він після операції і розійшлись шви), поліція відмовилась реєструвати заяву від потерпілого і немає направлення на СМЕ ( судмедекспертиза - ред.). Розкажіть мені ще хтось про підвищення довіри до влади!" - написав Володимир Шевченко.

Він сподівається, що поліція відреагує на суспільний резонанс, якого набула ця історія. І все таки зареєструють звернення цього хлопця та проведуть розслідування.

Журналістка “20 хвилин” 16 травня спілкувалась з рідними призовника, з яким це трапилося. Василеві (прізвище редакції відоме - прим. авт) 21 рік. У неділю, 13 травня, хлопець після футболу чекав на транспорт на зупинці біля озера у Зборові, щоб їхати додому у село Кальне.

- На зупинку під’їхало авто, з якого вийшли троє невідомих чоловіків у цивільному, не представились і почали заламувати йому руки, - розповідає старший брат хлопця Богдан. - А Василь перед тим в Польщі травмував руку, йому накладали шви. Коли йому викручували руки, шви розійшлись. Він почав кричати, бо його дуже боліло.

Як розповідає Богдан, брат взагалі думав, що його хочуть викрасти, бо до авто тягнули. Люди, які це бачили, теж почали кричати, але ті чоловіки навіть не реагували. Люди викликали “швидку” та поліцію.

- Коли приїхала поліція, то ті чоловіки представились працівниками військкомату, - продовжує чоловік. - Брата завезли в лікарню, там йому надали допомогу. Зараз, до речі, рука перев’язана і досі болить. Вже в лікарні ті ж "працівники військкомату", які абсолютно нічого не пояснили, вручили йому повістку, на якій пише, що потрібно з’явитись для проходження медогляду. В брата до того не було жодних попереджень, повісток він не отримував. А навчання він закінчив у лютому цього року.

Наступного дня, 14 травня, Василь ходив у лікарню і запізнився у військкомат на годину. Там його оштрафували 110 грн, бо він мав бути о 9.00.

- І ще там йому сказали, що його притягнуть до відповідальності, - додає Богдан. - Ми ходили в поліцію, щоб брату дали направлення на судово-медичну експертизу. То начальник поліції відкрито послав нас, сказавши, що нічого не дає і, щоб брат звертався куди хоче. А наш старший брат 16 травня ходив все з’ясовувати до військового комісара, то той сказав прямо: “Я його посаджу”. За що - не зрозуміло.

Рідні Василя написали заяву у Київ до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

- Ми не маємо більше куди звернутись за допомогою, - каже Богдан. - Невідомо, що може бути наступного разу. Це не по-людськи. А наступного разу вони приїдуть до когось і битимуть битами, щоб вручити повістку?

17 травня Богдан повідомив журналістці, що його брат Василь ще раз звертався в поліцію. І цього разу заяву вже прийняли. Як каже чоловік, начальник вже не кричав. У військкоматі - теж поводилися спокійно.

- Лише сказали йому написати пояснення, чому він після виходу указу президента про ту строкову службу добровільно сам не з’явився протягом десяти днів, - каже чоловік. - То він пояснив, що був у Польщі, кордон перетнув 21 лютого, тобто ще до виходу указу. А повернувся він в суботу, 12 травня, якраз день перед тим, як на нього напали.

Як виявилося, історії з викраденням призовників і застосуванням до них сили непоодинокі у Зборові. Після опублікування відео з викраденням призовника на сторінку “Новини Тернополя 20 хвилин” у соцмережі Facebook прийшло повідомлення від читачки.

Дівчина розповіла подібну історію про свого брата, якого до армії забрали минулого тижня. "Він був на залізничному вокзалі, його так само насилу запхали в авто. Посадили в Тернополі у військкоматі на три дні, не випускали, а потім зразу відправили у Львів. При тому що він гіпертонік, в нього високий тиск 150-100. Лікарі обстеження писали простим олівцем, а начальство стирало і писали ручкою, що придатний".


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling