Политика

Глава "РИА Новости-Украина" Вышинский подозревается в госизмене

15 мая 2018 21:03

Руководителю "РИА Новости-Украина" Кириллу Вышинскому объявлено о подозрении в государственной измене.

Об этом сообщает пресс-центр СБУ.

Служба безпеки України інформує, що керівнику пропагандистського антиукраїнського інформаційного ресурсу «РИА Новости Украина» Кирилу Вишинському оголошено про підозру в скоєнні злочину та затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Кримінальне провадження, відкрите за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України.

Подробиці операції із викриття проведення підривної інформаційної діяльності проти нашої країни з боку медіаструктур, підконтрольних Вишинському, оприлюднив на брифінгу заступник Голови СБ України Віктор Кононенко.

Триває досудове слідство.

Напомним:

Співробітники Служби безпеки України спільно з Прокуратурою АР Крим викрили та задокументували факти використання країною-агресором вітчизняних і російських журналістів для проведення підривної інформаційної діяльності проти нашої країни. Про це на брифінгу повідомив заступник Голови СБУ Віктор Кононенко.

Правоохоронці встановили, що у 2014 році за вказівкою генерального директора МИА «Россия сегодня» Дмитра Кисельова керівником українського представництва цієї структури був призначений громадянин України Кирило Вишинський.

Ним було засновано низку юридичних осіб, у тому числі ТОВ «Інтерселект», яке діє під брендом «РИА Новости Украина». «Така форма побудови була застосована, насамперед, для приховування російських джерел фінансування ресурсу та зв’язку вказаної структури з московським офісом МИА «Россия сегодня», ‒ наголосив Віктор Кононенко.

Оперативники спецслужби зафіксували, що навесні 2014 року Вишинський виїхав до АР Крим, де за завданням керівництва МИА «Россия сегодня» взяв особисту участь у пропагандистських акціях, спрямованих на підтримку анексії та приєднання півострова до РФ.

За свої дії на користь країни-агресора у травні 2014 року К. Вишинський закритим указом президента РФ нагороджений медаллю «За заслуги перед Отечеством».

Навесні 2014 року Вишинський виїхав до Криму, де за завданням московського керівництва взяв особисту участь у пропагандистських акціях на підтримку анексії. За це у травні 2014 року закритим указом президента РФ він був нагороджений медаллю “За заслуги перед Отечеством”.

Після повернення до Києва Вишинський залучив підлеглих для виготовлення пропагандистських матеріалів про “Л/ДНР”.

ТОВ “Інтерселект” уклав договір із компанією, що знаходиться у столиці Сербії Белграді. Цю схему розробило московське керівництво МІА “Россия сегодня”.

“Щомісяця вказана фірма з ознаками фіктивності переказувала майже 53 тисячі євро, які мають російське походження, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським”, ‒ уточнив Кононенко.

Гроші використовувалися на потреби “РИА Новости Украина”, кошторис якого затверджувався безпосередньо в центральній редакції “Россия сегодня” у Москві.

СБУ та Прокуратура АР Крим провели п’ять обшуків в офісах “РИА Новости Украина” та місцях проживання окремих його функціонерів. Вони знайшли документи, що підтверджують інформацію про підривну діяльність МІА “Россия сегодня” в Україні.

“Після завершення процесуальних дій буде прийнято рішення щодо правового статусу Вишинського К.В.”, ‒ повідомив начальник управління нагляду за кримінальним провадженням Прокуратури АР Крим Ігор Поночевний.

Кононенко також звернув увагу на миттєву реакцію російських посадовців та ЗМІ на обшуки.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling