Политика

Украинский флот перешел на систему классификации кораблей НАТО

6 мая 2018 19:12

Військово-Морські Сили Збройних Сил України перейшли на класифікацію кораблів за номером вимпела, яка прийнята багатьма військовими флотами світу, в тому числі поширена й серед європейських країн – членів НАТО. Про це пише ukrmilitary.

Такий висновок можна зробити з оновлених бортових номерів кораблів та катерів ВМС, які зокрема можна було побачити 29 квітня, під час урочистостей з нагоди 100-річчя підняття Українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту та Севастопольській фортеці

Відповідно до такої класифікації кожен корабель отримує унікальний номер вимпела. Система була запроваджена у ВМС Великої Британії, ще перед Першою світовою війною, для розрізнення кораблів, спрощення зв'язку і кодування та з часом зазнавала змін. Згодом була стандартизована для НАТО (у США використовують іншу систему).

Сучасний номер складається з буквеної (префікс) та цифрової частини. Префікс вказує на клас корабля, наприклад F (Frigates) – фрегати (корвети), L (Landing vessels) – десантні, М (Minesweepers) – мінно-тральні та ін. Крім того кожній країні, що приєдналася чи приєднається до системи виділяються свої інтервали номерів, що гарантує їх унікальність.

Зокрема серед кораблів ВМСУ в Одесі з новими номерами: морське водолазне судно «Почаїв» – А701 (раніше U701), навчальні катери «Чигирин», «Сміла», «Нова Каховка» - А540, А541 та А542. Префіксом «А» (Auxiliary Vessels) позначаються допоміжні судна.

Цікаво, що номери типу А54Х виділені Данії, а серії А7ХХ Франції, але якщо згідно довідника ACP 113 (AI) номер А701 вільний, то номери А540, А541, А542 носять судна ВМС Данії: Dannebrog, Birkholm та Fyrholm, які перебувають на активній службі.

Серед інших кораблів ВМС – артилерійський катер «Скадовськ», малі бронекатери пр.58155 «Бердянськ», «Вишгород», «Лубни», «Кременчук» та «Нікополь» вже були з бортовими номерами типу P170, P175...Р179 – (Patrol). Вони також зберегли цифрові позначення від старих номерів ВМСУ типу U170, змінивши лише префікс.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling