Харьков

Подорванная Балаклея - доколе?!

3 мая 2018 22:02

Сьогоднішня пожежа в Балаклії стала п’ятим випадком вибухів на українських складах від початку війни на Донбасі. Розриви снарядів забрали шість людських життів, ідеться в сюжеті ТСН.

Півроку тому на Вінничині в небо злетіли десятки тисяч тонн снарядів з арсеналу в місті Калинівка. Армія недорахувалася майна на 800 млн доларів. Жертв не було – люди з найближчих до складів сіл почали залишати власні оселі вже за годину після першого вибуху. Основною причиною розривів тоді називали диверсію, але довести це слідчі поки що не змогли. Тим часом винним визначили керівника режимної служби складів, якого звинуватили в службовій недбалості та оштрафували на 2,5 тисячі гривень.

У селищі Новоянисоль за 20 км від фронтового Маріуполя боєприпаси вибухали за тиждень до трагедії в Калинівці – в тому ж вересні 2017 року. Причиною стало те, що хтось запалив поле сухостою поряд. Пожежників місцеві викликали лише через півтори години, коли полум’я підібралося впритул до складів. Минулося без жертв – навчені військовими діями поруч люди тікали швидко.

Рік тому снаряди з арсеналу Балаклії розліталися на десятки кілометрів, а із зони лиха евакуювали тоді 20 тисяч людей. Тоді загинули дві жінки, ще троє людей дістали поранень. Три доби рятувальники гасили пожежі на самих складах та в зруйнованих населених пунктах. Чому вибухнула Балаклія – остаточної відповіді немає досі. Серед версій теракт та диверсія, перші особи країни звинуватили в цьому Росію.

Найбільше людей від вибухів на арсеналах Україна втратила в Сватовому – містечку на Луганщині. Там "Гради" летіли в місто, вбили місцеву жительку та трьох військових. Винним у пожежі назвали керівника арсеналу, його вину доводять досі.

До війни на Донбасі склади з боєприпасами в Україні вибухали чи не щороку. Уперше в незалежній Україні канонаду почули 2003-го жителі нинішнього Бахмута, тоді місто називалося Артемівськ. Там ніхто не загинув. Із 2004-го по 2007-й щоліта вибухав арсенал у Новобогданівці, а після того щоразу слідчі знаходили там ознаки недбалості. У 2008 році найтриваліша канонада паралізувала Лозову – вибухи в містечку на Харківщині місцеві жителі чули понад два тижні. Щоразу після вибухів боєприпасів різні відомства зорганізовують перевірки на складах, але кардинального вирішення проблеми не знайдено досі.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling