Политика

Полторак: Есть вероятность полномасштабной агрессии Кремля против Украины

5 апреля 2018 12:11

Глава оборонного ведомства Украины Степан Полторак дал интервью правительственному изданию "Урядовій кур'єр".

Приводим отрывок из этого интервью.

— Росія використовує Донбас як полігон бойового випробування військової техніки. Ваш загальний прогноз конфлікту і ситуації на українському сході?

— Україна і надалі залишатиметься відданою курсу політико-дипломатичного врегулювання конфлікту на сході держави. Водночас ми можемо і будемо використовувати суверенне право України на самооборону. Тому наша країна діятиме в рамках комплексу політико-дипломатичних, санкційних й інших заходів задля відновлення територіальної цілісності України та відсічі і стримування збройної агресії РФ.

За нашими даними, Російська Федерація не збирається відмовлятися від продовження збройної агресії на сході України. Про це свідчить російська військова присутність в окремих районах Донецької та Луганської областей і ведення бойових дій проти Збройних Сил України. Лише торік наші позиції на сході ворог обстріляв понад 15 тисяч разів. Російське керівництво шукає шлях, аби агресію, ними ж організовану, перетворити на заморожений конфлікт, а не вирішити його. Більш того, режим Путіна іще сподівається на повернення нашої держави до так званого «русского мира» і відмову України від євроатлантичної інтеграції. Москва так само не збирається виконувати Мінські угоди — це не входить до їхніх планів, так само як і виведення окупаційних військ з нашої території та повернення українській стороні контролю за ділянкою українсько-російського державного кордону. І Кремль категорично не сприймає формат миротворчої місії ООН, діяльність якого призвела б до нівелювання впливу та влади контрольованих ним місцевих окупаційних режимів. Останні наразі тримаються на багнетах двох армійських корпусів загальною чисельністю близько 40 тисяч осіб, які є невід’ємною частиною Південного військового округу збройних сил Росії. У них одна модель підготовки, забезпечення, логістика спільна, система бойового застосування. І якщо є бажання, а це ми неодноразово бачили практично, вони можуть припинити вогонь і виконати перший пункт мінських угод. Тому цей контингент є серйозним інструментом силового впливу на Україну. А всі «мирні» ініціативи агресора є насправді «шубкою вівці» на тілі «вовка».

Ми знаємо і про те, що, окрім уже згаданого угруповання, оперативні плани противника містять багато варіантів ведення бойових дій на нашій території. Росія використовує Донбас не тільки для вишколу військових, які потім воюють в інших гарячих точках, зокрема, Сирії, а і як полігон бойового випробування військової техніки. Також ця наша відкрита рана не дає Україні можливості розвиватися і реформуватися в максимально швидкому темпі.

Цілком очікуваним є продовження агресивних дій на сході України. Більш того, існує ймовірність переростання конфлікту в повномасштабну агресію Кремля. Це правда, яка не дозволяє мати ілюзій щодо відмови Росії від окупації частини нашої території і виведення своїх військ у найближчій перспективі. На нашому кордоні вона зосередила 19 батальйонних тактичних груп першого і другого ешелонів чисельністю понад 77 тисяч чоловік. У склад угруповання входить майже 1 тисяча танків, 2,3 тисяч бойових машин, понад 1,1 тисяча артилерійських систем і приблизно 400 систем залпового вогню.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling