Политика

10 апреля может быть проведено разведение сил и средств в районе Станицы Луганской

4 апреля 2018 19:01

Об этом на своей странице в соцсети написала пресс-секретарь экс-президента Украины, представителя Украины в трехсторонней контактной группе (ТКГ) в Минске Леонида Кучмы Дарка Олифер:

Великоднє перемир'я тривало лише 10 хвилин. В період з 30 березня по 2 квітня 2018 року з боку НЗФ ОРДЛО/РФ зафіксовано 101 обстріл, з них 93 – прицільні. Варто зазначити, що заяву ТКГ щодо Великоднього перемир'я підтримали лідери країн Нормандської четвірки, в тому числі і президент РФ, проте тиша так і не запанувала.

Окреме обурення викликає інформація СММ ОБСЄ щодо системних обстрілів їхніх беспілотників з боку НЗФ ОРДЛО. Так, лише один звіт місії за 30 березня 2018 року повідомляє про 3 обстріли дрона ОБСЄ, що зазнали атаки на території ОРДЛО, при цьому один з них було збито.

Задля встановлення повноцінного режиму припинення вогню необхідно, аби РФ припинила постачати через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону техніку, паливно-мастильні матеріали, озброєння, найманців; забезпечення безперешкодного доступу учасникам СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включно з районами, що знаходяться у безпосередній близькості із кордоном з РФ та створення у прикордонному районі зони безпеки, про що було домовлено у вересні 2014 року; виведення з території Донбасу техніки, озброєння та найманців РФ.

Українська сторона підтвердила готовність і в подальшому робити все можливе для виконання домовленостей ТКГ щодо Великоднього перемир'я. Розведення сил та засобів в районі Станиці Луганської може відбутися 10 квітня – за умови відсутності стрілянини на цій ділянці.

Під час засідання Тристоронньої контактної групи Леонід Кучма висловив вдячність генеральному секретарю ООН Антоніу Гутерришу за його увагу до проблем розмінування. Нагадаю, сьогодні, 4 квітня, у світі відзначають Міжнародний день просвітництва з питань мінної небезпеки та допомоги у діяльності, пов'язаної з розмінуванням. Нині для Украни це питання є вкрай актуальним. Під час бойових дій на Донбасі внаслідок інцидентів із мінами та вибухонебезпечними залишками війни поранено 1117 дорослих і 81 дитина; 619 дорослих та 25 дітей загинули.

Як на рівні гуманітарної підгрупи, так і на засіданні ТКГ українська сторона висловила готовність передати більше 20 громадян РФ, які перебувають в закладах української пенітенціарної системи за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України, в обмін на звільнення політв'язнів, які утримуються в РФ. Очікуємо на позицію та відповідь РФ. Ми готові до компромісу задля звільнення заручників з ОРДЛО.

На всіх рівнях відбулося обговорення питання ремонтних робіт мостового переходу у Станиці Луганській. Українська сторона вчергове наголосила: ми підтримуємо проведення облаштування мосту, який би відповідав параметрам, затвердженим відповідними компетентними інстанціями. Ключовим у цьому контексті є гарантії безпеки для ремонтних бригад.

Також очікуємо, що в ОРДО виконають взяті на себе зобов'язання щодо надання гарантій безпеки працівникам компанії «Водафон Україна» для відновлення мобільного зв'язку.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling