Политика

Генералы признали проблему алкоголизма и наркомании в ВСУ

1 марта 2018 18:02

В Командуванні Сухопутних військ Збройних Сил України відбулася розширена нарада під головуванням командувача виду генерал-полковника Сергія Попко.

Під час наради значну увагу було приділено аналізу та оцінці діяльності посадових осіб щодо збереження життя та здоров’я військовослужбовців, недопущення небойових втрат та травмування особового складу у 2018 році.

Командувач виду ЗС України акцентував увагу на існуючих проблемних питаннях, які безпосередньо стосуються збереження життя та здоров’я особового складу.

— Аналіз стану військової дисципліни та правопорядку у Сухопутних військах свідчить, що незважаючи на статистичне покращення загальних показників військової дисципліни та правопорядку у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, існують проблемні питання, які безпосередньо стосуються збереження життя та здоров’я особового складу, — підкреслив генерал-полковник Сергій Попко.

За його словами, однією з причин небойових втрат є суттєві прорахунки в діяльності посадових осіб оперативних командувань, командирів військових частин та установ безпосереднього підпорядкування у питаннях вивчення морально-психологічного стану особового складу, відсутність системної роботи щодо його покращення а також неефективна робота з організації та створення безпечних умов проходження військової служби.

Він також наголосив, що аналіз причин, пов’язаних з питаннями покращення стану військової дисципліни та правопорядку, запобігання травматизму, дотримання безпеки дорожнього руху, виконання вимог безаварійної експлуатації автомобільної та бойової техніки, є надзвичайно актуальним та важливим.

В ході проведення наради генерал-полковник Сергій Попко мав певні зауваження до окремих командирів та їх заступників стосовно роботи щодо збереження життя та здоров’я військовослужбовців.

Зокрема, під час обговорення заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України з морально-психологічного забезпечення — начальник управління генерал-майор Олександр Голоднюк зупинився на питаннях стану військової дисципліни та правопорядку у військових частинах, ефективності роботи посадових осіб у проведенні профілактичних заходів щодо недопущення небойових втрат, суїцидальних випадків серед підлеглого особового складу, виконанні вимог щодо безаварійної експлуатації автомобільної, бойової техніки та на питаннях службової діяльності сержантського, старшинського складу щодо їх ролі та місці у підтриманні військової дисципліни в підрозділах.

— Потрібно організувати дієві заходи щодо недопущення вживання алкогольних напоїв та наркотичних засобів під час виконання завдань, особливо в місцях знаходження зброї та не залишати поза увагою жодний випадок вживання спиртних напоїв, — підкреслив генерал-майор Олександр Голоднюк.

Він також звернув увагу всіх посадових осіб на організацію роботи позаштатних груп з надання психологічної допомоги, реабілітації в пунктах постійної дислокації та в районах відновлення боєздатності, а також плануванні роботи зазначених груп у військових частинах, що виконують завдання в районі АТО.

Окрім того, генерал-майор Олександр Голоднюк наголосив, що до складу комісій з проведення службових розслідувань за випадками небойової загибелі, важкого травмування особового складу треба призначати посадових осіб за напрямками діяльності та звільнити заступників командирів усіх рівнів з морально-психологічного забезпечення від проведення непродуманих, необґрунтованих різноманітних службових розслідувань.

— Командири на місцях повинні здійснювати прогноз потенційних загроз з урахуванням особливостей визначених завдань, процесів, які проходять у військових колективах, сезонних чинників, спланованих заходів таких як: переміщення, бойові стрільби, відпустки, обслуговування техніки, погодні умови, — наголосив генерал-майор Олександр Голоднюк.

Також він торкнувся питань особистої взірцевості, ефективності діяльності в роботі сержантським складом щодо організації профілактичної роботи з питань збереження життя і здоров’я військовослужбовців, недопущення вживання алкогольних та наркотичних речовин.

— На зборах сержантського складу повинна проводитися щомісячна оцінка якості роботи молодших командирів щодо наведення статутного порядку у підрозділах, визначення проблемних питань та підготовка пропозицій безпосереднім командирам щодо їх вирішення, — зауважив генерал-майор Олександр Голоднюк.

Заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України з логістики — начальник управління полковник Юрій Гудєєв зупинився на питаннях дотримання заходів безпеки під час експлуатації автомобільної техніки та бойових машин.

"Потрібно забезпечити системну організацію заходів індивідуально-виховної та профілактичної роботи з військовослужбовцями — усіма учасниками дорожнього руху, яку спрямувати на підтримання ними військової дисципліни, виконання Правил дорожнього руху та ведення здорового способу життя, — підкреслив полковник Юрій Гудєєв.

На розширеній нараді був присутній начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗС України генерал-майор Олег Грунтковський та представники Військової служби правопорядку у ЗС України, які також мали певні зауваження щодо суттєвих прорахунків в організації роботи щодо недопущення випадків небойових втрат військовослужбовців, збереження життя та здоров’я особового складу.

Підбиваючи підсумки наради, Командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Сергій Попко звернув увагу присутніх на важливості впровадження системи роботи зі зміцнення військової дисципліни, відповідно до якої виправити ситуацію у Сухопутних військах щодо збереження життя та здоров’я військовослужбовців, недопущення небойових втрат та травмування особового складу.

— Всі питання підлягають постійному контролю, особливо командирами, бо стан справ, який склався у військових частинах щодо військової дисципліни, бажає бути кращим і залежатиме тільки від командира, відповідного начальника та його організаторської і управлінської діяльності. Тому робіть висновки та приймайте відповідні правові рішення, — підкреслив генерал-полковник Сергій Попко.

Нагадаємо, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос оприлюднив документи про чисельну кількість самогубств серед бійців ЗСУ.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling