Политика

Возле Станицы Луганской может состояться разведение сил и средств

28 февраля 2018 18:18

Об этом сообщила пресс-секретарь экс-президента Украины, представителя страны в ТКГ Леонида Кучмы Дарка Олифер в Facebook.

У порушення всього пакету Мінських угод НЗФ ОРДО продовжують стріляти. Так, 23 та 24 лютого 2018 року, вперше з моменту оголошення “Різдвяного перемир'я” було застосовано важке озброєння, яке має бути відведено. Причому вогонь вівся не по військових позиціях, а був спрямований вглиб території, контрольованої Україною. Закликаємо РФ виконати взяті на себе зобов'язання та використати свій вплив на НЗФ ОРДЛО задля настання режиму тиші, а також припинити постачати через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону техніку, озброєння, паливо; вивести з території України техніку, озброєння, військові формування; забезпечити безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно із кордоном.

Під час роботи підгрупи з безпекових питань українська сторона звернула увагу на необхідність вільного доступу СММ ОБСЄ до всієї території України, в т.ч. і до Криму, як це і передбачено мандатом місії.

За умови дотримання режиму тиші в районі н.п. Станиця Луганська 5 березня 2018 року може відбутися розведення сил та засобів, як це передбачено відповідним рамковим рішенням ТКГ.

Ми наполягаємо на виконанні раніше досягнутих в рамках Мінського процесу домовленостей, зокрема, щодо дотримання лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року; створення безпекових зони вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону; демілітаризації Кальміуського, Новоазовського, Саханки, Кумачово. Невиконання цих угод з боку РФ/ОРДЛО веде до системного зриву раніше досягнутих домовленостей щодо режиму тиші. Також відсутність вказівок керівництва РФ щодо режиму тиші не сприяє нормалізації ситуації на Донбасі.

В гуманітарній підгрупі триває робота з визволення заручників. Очікуємо на продовження звільнення утримуваних осіб. Наполягаємо на створенні спеціального тристороннього механізму за участі України, Міжнародного Комітету Червоного Хреста та РФ для пошуку зниклих без вісті, натомість РФ всіляко уникає участі в цій роботі.

Як в рамках робочих підгруп, так і на засіданні ТКГ українська сторона вимагала невідкладного відкриття КПВВ “Золоте”, як це передбачено домовленостями лідерів країн Нормандської четвірки від 19 жовтня 2016 року.

Основне питання соціально-економічному підгрупи – відновлення мобільного зв'язку на території ОРДО. Під час засідання досягнуто згоди щодо необхідності відновлення лінії мобільного зв'язку, ОРДО завірила у наданні гарантій безпеки для ремонтних бригад. Українська сторона надала такі гарантії ще 12 лютого 2018 року, інформацію про це було передано СММ ОБСЄ. У сьогоднішньому засіданні підгрупи взяв участь представник компанії мобільного зв'язку “Водафон Україна”, він наголосив: компанія готова відремонтувати відповідне обладнання, яке знаходиться на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Після проведення необхідних ремонтних робіт на пошкоджених об'єктах компанії, у випадку необхідності, українська сторона готова розглянути питання щодо покращення якості роботи мереж на території ОРДЛО.

Вчергове українська сторона поставила питання повернення рухомого складу “Укрзалізниці”, яке було незаконно захоплено в ОРДЛО. Йдеться про понад 30 тисяч вагонів, які належать українським державним компаніям, приватним власникам та іноземним структурам – наприклад, 85 вагонів належать Європейському Банку Реконструкції та Розвитку.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling