Политика

В Минобороны рассказали о ситуации в подорванной Калиновке

23 февраля 2018 13:50

Наприкінці вересня 2017 року військовий арсенал, що поблизу Калинівки Вінницької області, опинився в центрі уваги всієї української спільноти. Відтоді минуло майже півроку, але ліквідація наслідків надзвичайної події триває й по сьогодні

— Зараз територія складів майже на 80 відсотків очищена від вибухонебезпечних предметів, що розлетілися під час вибухів, — розповідає командир частини підполковник Микола Батюк. — Розмінування ж ділянок поза межами арсеналу виконувалося силами ДСНС України і було завершене ще восени. І хоча більшість смертоносних знахідок вже знищено, роботи щодо їх ліквідації триватимуть орієнтовно до кінця березня. Із таненням снігу розпочнеться другий — завершальний — етап з розмінування нашої території, який плануємо закінчити до середини літа.

Як зазначив Микола Іванович, вибухонебезпечні предмети для знищення вивозяться здебільшого на спеціальні полігони. Але є й такі, що через отримані пошкодження необхідно утилізувати на спеціально відведеній ділянці безпосередньо на території арсеналу. Попри те, що про планові заходи населення довколишніх сіл оповіщене, відлуння від підривів часто викликає в людей занепокоєння. Тож понижувати градус суспільної напруги доводиться особисто начальнику арсеналу та його заступникам.

— У той час, коли сплановані вибухові роботи, ми постійно виїжджаємо в населені пункти і моніторимо ситуацію на місці, спілкуємося з мешканцями, — долучається до розмови заступник командира частини з морально-психологічного забезпечення майор Артур Треско. — Наші представники регулярно відвідують засідання районної ради, куди запрошують журналістів місцевих ЗМІ. Намагаємося бути максимально відкритими і відвертими. Попри це, деякі так звані активісти часто закидають, що ми приховуємо правдиву інформацію, мовляв, детонація боєприпасів триває й досі… Є й такі, котрі стверджують, що через вибухи підвищується радіаційний фон, та вигадують усілякі інші нісенітниці. Через це ми навіть запрошували експертів, які проводили заміри рівня радіації. Після обстеження фону в епіцентрі вибухових робіт і на території самого арсеналу фахівці задокументували, що отримані показники не перевищують допустимих норм і не відрізняються від замірів, зроблених в інших районах області. Наляканих колись людей дуже важко переконувати, хоча можна і потрібно це робити.

Одночасно з утилізацією боєприпасів розпочато реконструкцію самого арсеналу. Для цього не шкодують ресурсів, головне, щоб цей військовий об’єкт став більш захищеним і безпечним.

Передусім здійснюється повна заміна огорожі периметра. Також уже встановлено засоби відеоспостереження. Невдовзі на території арсеналу буде змонтовано складну багаторівневу систему технічних засобів охорони. Із закінченням холодів розпочнеться реконструкція пожежного депо, а після повного розмінування складської території — будівництво дороги з твердим покриттям та обладнання самих сховищ. Скажімо, якщо до цього частину боєприпасів зберігали просто неба й у штабелях, то після завершення робіт усі засоби ураження буде розміщено в закритих приміщеннях заглибленого типу і на піддонах.

До слова, років з десять тому саме на калинівському арсеналі представники однієї з комерційних фірм демонстрували тодішньому міністру оборони України зразки пластикової тари під боєприпаси, яка мала б замінити дерев’яні ящики. Втім демонстрацією все й обмежилося. Сьогодні, як вважають фахівці, із реалізацією новітніх підходів до зберігання вибухонебезпечних предметів такі проекти доцільно було б реанімувати.

Усі місця зберігання боєприпасів обладнають сучасною сигналізацією, зокрема й автоматичною протипожежною. Водночас арсенал отримає новітню систему раннього виявлення та попередження, а також засоби протидії БпЛА. Усю інформацію з відеокамер та датчиків виводитимуть на пульт керування, організований у захищеній споруді.

Буде автоматизовано процес завантаження та розвантаження боєприпасів, що раніше робилося переважно вручну. Саме в цьому допомогти військовим взялися в обласній держадміністрації. Так, голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, який є частим гостем у військовій частині, пообіцяв уже найближчим часом коштами місцевої влади забезпечити арсенал автонавантажувачем. Варто додати, що в листопаді минулого року, у день частини, посадовець уже подарував арсеналу квадрокоптер, який використовується для здійснення спостереження за складами та прилеглою до них територією.

Для посилення можливостей частини у запобіганні виникненню надзвичайних ситуацій збільшено штат пожежного підрозділу та передбачено додаткову кількість спецтехніки, яку, до речі, вогнеборці вже отримали й освоюють.

— Так, з початку 2018 року наш арсенал забезпечено трьома новими пожежними машинами, — зазначив заступник командира частини — головний інженер підполковник Микола Гресєв. — Якщо раніше в нас були пожежні машини на базі автомобіля ЗіЛ-131 з цистерною ємністю 1,5 тонни, то нові МАЗи вміщують по 5,5 тонни. Крім того, ми очікуємо доповнення до штату, яким буде передбачено введення кількох одиниць пожежних танків на базі Т-72 із цистерною в 20 тонн розробки Львівського бронетанкового заводу. Одна із таких пожежних машин була залучена до гасіння недавнього загоряння й досить непогано себе зарекомендувала. І це ще не все. Окрім пожежної техніки, ми отримали п’ять нових автомобілів МАЗ для перевезення особового складу, виготовлених на черкаському підприємстві «Богдан» та три автомобілі КАМАЗ, які пройшли капітальний ремонт (для транспортування боєприпасів). Сподіваємося, що до кінця року частина буде доукомплектована ще трьома автомобілями, передбаченими штатом.

Джерело: Народна армія


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling