Политика

Порошенко: Украина - щит и меч Европы, держите двери открытыми

17 февраля 2018 09:18

Президент Петро Порошенко під час виступу на 54-ій Мюнхенській безпековій конференції продемонстрував прапор Європейського Союзу з Авдіївки, поблизу Донецька, де рік тому російська агресія спровокувала гуманітарну катастрофу. «І мої солдати вивісили прапор ЄС як символ кордону ЄС на Сході нашої країни. Сподіваюсь, що в майбутньому це так і буде», - зауважив Президент, повідомляє Главное з посиланням на прес-службу голови держави.

Глава держави зазначив, що попри усі виклики, Донбас цілком може стати успішним прикладом мирного врегулювання насильницького конфлікту, і для цього потрібно небагато – лише щира імплементація Росією Мінських домовленостей. «Існує унікальне вікно можливостей, яке б допомогло виконати ці домовленості. Йдеться про розгортання миротворців ООН на Донбасі – про ініціативу, яку я запропонував ще у 2015 році. Зараз весь світ підтримує цю ідею. Москва має шанс виявити здатність до компромісу і погодитися на миротворців ООН на всій території окупованого Донбасу, включаючи неконтрольовану частину українсько-російського державного кордону», - наголосив Президент.

Глава держави зауважив, що у рамках Ради Безпеки ООН необхідно домовитися про наділення миротворців ООН на окупованому Донбасі повноцінним функціональним мандатом на основі усталених принципів ООН, який дозволив би їм виконати свої завдання та забезпечив мирне відновлення суверенітету України у відповідності до Мінських домовленостей.

«Росія прагне обмежити миротворців ООН контактною лінією та наділити їх лише функціями ескортування. Якщо все залишиться так як є, це означатиме, що Кремль не є по-справжньому зацікавленим у мирі, а лише прагне заморозити конфлікт під дистанційним управлінням. Це також означатиме, що ми повинні залишатися жорсткими щодо Росії», - наголосив Глава держави.

Президент зауважив, що багато скептиків сумніваються, що можна виграти боротьбу проти Росії - ядерної держави та постійного члена Ради Безпеки ООН і ці зусилля можуть стати безглуздими та марними. Глава держави перефразував відомого британського державного діяча Бенджаміна Дізраелі: «Ми не будемо перемагати Росію, ми перевершимо її». За словами Глави держави, це означає, що необхідно бути непоступливими щодо своїх цінностей.

«Сьогодні єдиний сигнал для Москви: ціна буде постійно зростати, поки російські війська не покинуть Донбас і Крим. Ми, політики, повинні бути непоступливими, незважаючи на тиск лобістів. Власне відповідальністю політиків є збалансовувати економічну доцільність моральними цінностями. І, у разі потреби, застосовувати жорсткi обмежувальнi заходи – щоб притягнути до відповідальності тих, хто перетнув межу», - наголосив Глава держави.

Президент додав: «Санкції працюють. Якщо хтось досі вважає, що санкції неефективні, тоді ми маємо посилити їх – запровадити нові санкції та закрити існуючі лазівки».

Глава держави також наголосив, що необхідно позбутися ілюзій - умиротворення агресора породжує подальшу агресію. «Скомпрометовані цінності та принципи швидко трансформуються у ще більшу агресію. Як би це дивно не лунало для когось, але сьогодні Україна - це головне поле битви за європейський порядок та архітектуру безпеки. Власне, Україна є щитом і мечем Європи», - підкреслив Президент.

Глава держави закликав не змарнувати шанс побудувати більш справедливий порядок у Європі, підтримуючи Україну: «Захищаючи Україну, ви захищаєте суверенітет, територіальну цілісність та незалежність ваших країн».

Президент також закликав захищати правду як всередині країн, так і на міжнародному рівні. «Необхідно обмежити російську пропаганду та фейкові новини шляхом вдосконалення національного законодавства та тіснішої координації між нами», - наголосив він.

Президент Петро Порошенко на 54-ій Мюнхенській безпековій конференції наголосив, що РФ не прийшла в Крим, щоб захищати права та свободи людей – вони порушуються всюди, де присутня Росія і найбільш брутально по відношенню до кримських татар. Росія також не зацікавлена у приєднанні Донбасу – ця територія зазнала військового нападу Кремля для послаблення та дестабілізації України, додав Глава держави.

«Однак, не Україна є ціллю Росії. Росія має іншу мету. Її мета полягає у задоволенні амбіцій Кремля та помсті за «найбільшу катастрофу ХХ століття», як Путін охарактеризував розпад Радянського Союзу. Розпад «русского міра», побудованого на брехні та насильстві», - наголосив Президент. Він нагадав про «маленьких зелених чоловічків» у Криму: після перших сміховинних заперечень, Кремль зізнався у правді. «Не дивно, що ті ж самі люди на цей раз простежуються, наприклад в Сирії, очевидно з їхнім попереднім бойовим досвідом в Донбасі та Криму. Я не той, хто вірить запереченням Москви, що, як вони стверджують, «їх там немає». Я є той, хто попереджає вас про відсутність меж у Кремля щодо його прихованого порядку денного», - підкреслив Глава держави.

Президент наголосив, що Україна як ніхто інший добре знайома з московською гібридною тактикою. «Ось чому я закликаю вас: у нашому спільному інтересі протистояти спробам Росії зламати нашу єдність і зруйнувати наші демократії. Довести, що з шантажем і агресією покінчено в Європі. Що Європа є континентом миру, стабільності та співпраці. І що універсальні цінності повинні поважати усі», - підкреслив Глава держави.

Він наголосив, що ці цінності є нашою найкращою зброєю проти російської загрози. Петро Порошенко зауважив, що є гіркий досвід, коли дехто заради власної користі жертвував цими цінностями і це призводило до жахливих наслідків для усіх. «Отже, чи є нинішня ситуація з Росією іншою? Наша відповідь має бути «ні». «Ні» - визнанню російських президентських виборів в окупованому Криму. «Ні» - відновленню повноважень Росії в Парламентській Асамблеї Ради Європи. «Ні» - умиротворюючим візитам до Москви у пошуках економічної вигоди для ваших власних переваг.«Ні» - ‚Північному потоку-2», який немає нічого спільного з економічними інтересами, але є політичною та енергетичною експансією Росії. Ані політика, ані бізнес не можуть існувати окремо від цінностей», - підкреслив Президент. За його словами, це стосується і спорту: «У сьогоднішній політиці Москви немає місця чесній грі. Ось чому російський прапор не майорить на зимових Олімпійських іграх 2018 року».

«Я б сказав навіть більше: російський прапор не має майоріти будь-де, допоки Росія продовжує підбурювати Всесвітню гібридну війну, а російські кулі націлені на наші символи», - наголосив Глава держави.

Президент Петро Порошенко відзначив, що 54-а Мюнхенська безпекова конференція є хорошою платформою для обговорення та дискусії щодо численних викликів для глобальної безпеки, аналізуючи їхні джерела та наслідки і шукаючи можливу відповідь.

«У більшості випадків усі існуючі виклики мають спільний знаменник, спільне походження і, навіть, спільних авторів. Лише наївний зміг би повірити, що війни та конфлікти трапляються з нізвідки. Ніби вони неминучі», - наголосив Глава держави. Президент нагадав, що сто років тому перша світова війна визріла ще задовго до її початку, багато ознак свідчило про підготовку до війни, однак найбільше недооцінювалися виклики.

Петро Порошенко наголосив, що у 2014 році знову повернулися критичні виклики міжнародній безпеці, які вже тривалий час існували, нарощуючи свою силу і руйнівний потенціал. Він підкреслив, що як і сто років тому багато хто не помітив цих проблем та знаків, які повинні були пробудити наші інстинкти самозбереження. «Сьогодні нам не залишається нічого іншого як визнати, що гібридна війна, яку веде Росія, поступово перетворюється у повномасштабну Світову Гібридну Війну. Ця війна ведеться на різних рівнях, на різних фронтах та на різних швидкостях. У цій війні вже задіяно багато різних акторів, які, можливо, навіть не усвідомлюють своїх руйнівних ролей. Однак, зло, яке стоїть за цією війною, є єдиним і «воно» перебуває у Кремлі», - зауважив Глава держави.

«Давайте визнаємо, що ми не сприйняли серйозно, коли в 2007 році в Мюнхені російський президент оголосив свою війну цивілізованому світу. Російська агресія проти України у 2014 році стала найбільш серйозним та цинічним нападом на демократичні цінності і міжнародний порядок, заснований на правилах. Вона була добре спланована заздалегідь. І коли цей план почав реалізовуватися, було задіяно багато агентів», - наголосив Президент. Він нагадав про маргінальні ультраправі та ультраліві партії, які протягом багатьох років підтримувались Росією у всьому світі.

«Погляньте на армії «тролів» та пропагандистів, які проникають у наші домівки, не визнаючи жодних кордонів, жодних моральних принципів та жодних правил. Погляньте на фейкові новини, які спотворюють реальність та вводять в оману наші суспільства. Погляньте на міграційні потоки, передусім, до країн Європейського Союзу, які мали дестабілізувати та підірвати його із середини. Погляньте на кібератаки, які спрямовані не лише на виборчі кампанії, а й на нашу критичну інфраструктуру», - наголосив Президент. Він нагадав про кібератаку на Україну в минулому році, яка була частиною спроб Кремля дестабілізувати українську державу і поширити цю дестабілізацію по всьому світу. Глава держави подякував міжнародному співтовариству за підтвердження цього та визнання відповідальності Росії за цю кібератаку. При цьому, за словами Президента, ця діяльність супроводжується повномасштабною мілітаризацією російського режиму та його доведеною готовністю використати всі наявні військові інструменти, включно з ядерною зброєю.

«Протистояння російській агресії є екзистенційним викликом, який впливатиме на наше майбутнє. Чи буде це «російський світ з альтернативними цінностями», або «вільний світ з універсальними цінностями»?», - звернувся Президент до присутніх, відповівши так тим, хто відстоює необхідність зрозуміти інтереси Росії.

«Перше, Вам потрібно зрозуміти, що таке є «русскій мір». Прикладів є багато. Лише порівняйте рівень життя в колишньому Кенігсбергу з життям у Мюнхені. Або територію Карелії, яку Росія анексувала 80 років тому, з Фінською Карелією. Або Курильські острови, які Москва захопила після Другої Світової війни, з Японією. Різниця між «русскім міром» та Вільним Світом приголомшує», - наголосив Глава держави.

«Русскій мір» перетворює усе, до чого торкається, у руїни та занепад. Погляньте на Абхазію, Південну Осетію, Придністров’я, окуповані Донбас та Крим. Схоже на те, що відповідно до доктрини «русского міра» вся Європа повинна виглядати так як Калінінград чи окупований Донецьк, а не навпаки», - підкреслив Президент.

Президент Петро Порошенко під час виступу 54-ій Мюнхенській безпековій конференції закликав посилювати стійкість України через внутрішні реформи та зовнішню підтримку.

«Пам'ятайте, що в світі не існує жодної іншої країни, яка б одночасно просувалася вперед на обох напрямках – і в боротьбі з агресією, і в проведенні найбільших реформ, які були в історії нашої країни», - наголосив Глава держави. Він акцентував на тому, що цього року Україна зберігатиме динаміку реформ - це стосується і вимоги Президента щодо створення спеціалізованого антикорупційного суду.

Петро Порошенко підкреслив, що прогрес України був би неможливий без допомоги наших партнерів. «Але ми могли б примножити наші здобутки на шляху реформ, в тому числі шляхом таких ініціатив, як Європейський план для України», - додав він.

Президент також закликав підтримувати зміцнення обороноздатності України. «Ми не претендуємо на території нашого сусіда, а захищаємо власну землю. Посилений оборонний потенціал України збільшить ціну російської агресії. Перед обличчям такого сильного стримуючого фактору, Москва двічі подумає перш, ніж розпочинати нові наступальні дії», - наголосив Глава держави.

Президент підкреслив: «I останнє за рахунком, але не за значенням – тримайте відчиненими двері для України, чи то в ЄС, чи в НАТО». Глава держави зауважив, що найбільші здобутки у сфері безпеки йдуть від розширення та трансформації, а не від відступу та збереження статус-кво.

«Це дасть шанс зупинити поступ альтернативного порядку денного Кремля, який заснований на брехні, насильстві та неповазі до прав людини, верховенства права та демократії. Це дасть шанс зупинити Світову Гібридну Війну та позбавити Росію інструментів, які вона використовує для дестабілізації наших рідних країн», - наголосив Президент.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling