Политика

Стоп "Богдан" - в Минобороны недовольны качеством переданных армии санитарных автомобилей

11 февраля 2018 15:56

За результатами засідання круглого столу, що відбувся 31 січня під головуванням заступника Міністра оборони України генерал-майора Олега Шевчука було прийнято рішення сформувати три робочі групи із залученням представників усіх зацікавлених сторін з метою відпрацювання пропозицій щодо усунення виявлених недоліків та удосконалення технічної, медичної та експлуатаційної складових санітарних автомобілів «БОГДАН 2251».

Координатором робочої групи щодо технічної складової призначено представника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, медичної — представника науково-дослідного інституту проблем військової медицини Української військово-медичної академії, експлуатаційної — представника Центрального автомобільного управління Озброєння Збройних Сил України.

Діяльність груп буде зосереджено над вирішенням таких основних проблемних питань, як вихід зі строю паливної системи, недосконалість ходової частини та медичного кунгу.

Кінцевим результатом спільної роботи представників волонтерських та громадських організацій, посадових осіб Міністерства оборони України буде забезпечення медичної служби Збройних Сил України надійним та високоякісним санітарним автомобілем класу «А».

Але у "Богдані" кажуть, що не призупиняли виробництво санітарних авто, повідомляє Укрінформ.

"Ні про яке призупинення виробництва Богдан-2251 або про відмову від закупівель, як повідомляли деякі ЗМІ, не йдеться", - наголошують у корпорації.

Рішення Міністерства оборони націлене на забезпечення медичної служби Збройних Сил України надійним та якісним санітарним автомобілем класу «А», який повинен замінити в українській армії морально та технічно застарілі УАЗ-3962 російського виробництва. За оцінками Міністерства оборони, наразі потреба в таких автомобілях становить сотні одиниць.

Як відомо, виробництво та розробку санітарного автомобіля Богдан-2251 було здійснено на черкаському заводі "Автоскладальний завод №2" акціонерного товариства "Автомобільна компанія Богдан Моторс". Ступінь локалізації автомобіля в Україні сягає майже 70%, що дозволяє оперативно реагувати і модернізувати його конструкцію, на відміну від варіантів імпортних закупівель. Крім того, виробництво таких автомобілів в Україні не лише створює робочі місця в державі, але і приносить податкові відрахування до бюджетів різних рівнів з кожним таким автомобілем.

До постачання у Міністерство оборони, санітарний автомобіль Богдан-2251 пройшов серію випробувань державної комісії, за результатами роботи якої було прийнято рішення про закупівлю таких автомобілів для потреб медичної служби ЗСУ. Після поставки 50 таких автомобілів та їх експлуатації в зоні бойових дій, у частин автомобілів були виявлені технічні несправності. Але мова йшла не про 50%, про які на всю країну заявили окремі ЗМІ, а про 17%. Проте, в "Богдан Моторс" оперативно провели аналіз цих несправностей і визначили, що основними причинами стали виходи з ладу паливної системи автомобіля у зв'язку з використанням неякісного палива, а також порушення умов експлуатації або регламенту сервісного обслуговування. Про це свідчать і висновки створеної сторонами комісії, і незалежних експертів, зазначають у відомстві.

Наразі, черкаським підприємством «Богдан Моторс» превентивно розроблено заходи з модернізації автомобіля Богдан-2251, які готові оперативно провести, аби реагувати на складні умови експлуатації техніки в зоні АТО. До того ж, за рішенням проведеного круглого столу в Міноборони, створені робочі групи, що проведуть роботу, спрямовану на удосконалення технічного завдання, здійснять фінансово-економічне обгрунтування запропонованих змін; нададуть принципове бачення системи медичної евакуації та звірять відповідність змін до технічного завдання вимогам лікувально-евакуаційного процесу .

Саме той факт, що Богдан-2251 випускається в Україні, дозволяє заводу швидко реагувати і вносити необхідні зміни, а українській армії отримувати вже модернізовані санітарні авто.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling