Политика

Президенты Украины и Польши на Харьковщине почтили память жертв тоталитаризма

13 декабря 2017 13:17

Президент Украины Петр Порошенко и президент Польши Анджей Дуда на Харьковщине почтили память жертв тоталитарного режима. Лидеры государств установили венки к Мемориалу и почтили минутой молчания память жертв тоталитаризма.

На території Меморіалу жертв тоталітарного режиму розташовано 75 братських могил (15 – польських і 60 – громадян колишнього СРСР, які стали жертвами НКВС у 1937-1938 роках) з чавунними католицькими та православними хрестами, «чорна дорога» (могили і шлях викладений базальтовим каменем), український і польський олтарі, а також головна алея з епітафійними табличками з обох сторін, що пов’язує ці дві частини, з вмурованими на цоколях хрестами ордену «Virtuti Militari» та орденом Вересневої кампанії.

Зокрема, на території Меморіалу, розташованому у селі П’ятихатки Харківської області, поховані рештки польських офіцерів з табору військовополонених у Старобільську, утвореного 1 квітня 1940 року (згідно з наказом НКВС СРСР від 22.03.1940 № 00350 «Про розвантаження тюрем НКВС УРСР і БРСР», полонених польських офіцерів із Старобільського табору направили в розпорядження УНКВД СРСР по Харківській області).

27 вересня 1998 року у присутності Президентів України та Польщі відбулося вмурування установчих актів і наріжного каменю під будівництво Меморіалу. Цей камінь був освячений Святим отцем Іоанном Павлом ІІ. Меморіал на Харківщині був урочисто відкритий і освячений 17 вересня 2000 року.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling