Харьков

Нацбанк выпустил памятную монету в честь Харьковщины (фото)

13 декабря 2017 09:16

Об этом сообщается на странице Музея денег НБУ в соцсети:

Національний банк України, продовжуючи серію “Області України”, 12 грудня 2017 року вводить в обіг пам’ятну монету “85 років Харківській області” номіналом 5 гривень, присвячену одному з найбільших промислових, економічних та культурних осередків України, центрів вищої освіти і науки – Харківській області, розташованій на північному сході України.

У центрі на аверсі монети розміщено композицію, що символізує область.

Завдяки високоврожайним чорноземним ґрунтам і сприятливим кліматичним умовам у Харківській області здавна добре розвивалося сільське господарство, про що свідчать зображення пшениці та соняшнику.

З ХІХ століття Харківщина стала одним із лідерів цукроваріння. Відтак угорі аверсу розміщено відтиск білокам’яної будівлі Шарівського палацу, збудованої у неоготичному стилі кінця ХІХ століття. Споруда має ще назву «Цукровий замок», адже свого розквіту палацовий ансамбль зазнав за одного із власників, цукрового магната Леопольда Кеніга.

Символом світового визнання продукції таких харківських машинобудівних підприємств як Харківського тракторного заводу та заводу тракторних двигунів, державного авіаційного підприємства, заводу самохідних шасі, – є зображення трактора.

Ліворуч розташовано одну з сучасних візитівок Харкова – фонтан «Дзеркальний струмінь», який було споруджений у 1947 році за проектом архітектора Віктора Коржа.

На реверсі монети зображено герб області.

Художник і скульптор – Святослав Іваненко.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling