Техно

Климатологи показали, как быстро тает Антарктида (видео)

5 декабря 2017 17:01

Очікувалося, що брила льоду буде дрейфувати в Південному океані далеко від берегів Антарктиди, однак цього не сталося, передає Новое время.

Зазвичай розсипатися на окремі частини і повільно танути айсберги починають вже після того, як опиняються у відкритому морі. Однак замість цього, за даними, отриманими з одного з супутників Sentinel-1 Європейського Космічного агентства, айсберг почав розколюватися на безліч маленьких шматків, не відходячи далеко від берега.

"Те, що ми спостерігаємо на льодовику Пейн Айленд - тривожно. Зараз ми бачимо зміни в процесі відламування льоду шельфу. Протягом 68 років ми бачили приклад збільшення і зменшення крижаного покриву, а зараз в результаті відламування одного великого айсберга ситуація змінилася", - пояснює морський геофізик Роберт Лартер з Британської антарктичної служби.

Можливою причиною подібної дивної поведінки вчені називають поступове зменшення товщини антарктичних шельфових льодовиків. Вчені побоюються, що це може свідчити про нову еру структурної нестійкості льодів Антарктиди.

"Занепокоєння викликає лінія, уздовж якої айсберг відколовся від берега. Вона може слідувати мережі тріщин в крижаному шельфі. Таким чином, тріщини шельфу роблять все більший вплив на періодичність і характер появи айсбергів", - зазначає Лартер.

Можливо, на відміну від попередніх випадків, лінія фронту льодовика не повернеться так швидко до свого початкового стану.

Зазначається, що льодовик Пейн Айленд почав інтенсивно танути в останні 40 років. Зокрема, в 2013 році від нього відокремився шматок льоду площею 652 квадратних кілометрів. Якщо події розгортатимуться з такою ж швидкістю, як зараз, то до кінця століття льодовик Пейн Айленд зникне повністю. Це призведе до оголення материкових льодів західного Антарктичного крижаного щита та прискорить танення льодів у регіоні.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling