Харьков

На Харьковщине три быка заразились бешенством

10 ноября 2017 18:38

Протягом останнього місяця у Шевченківському районі області загострилась епізоотична ситуація зі сказу. З 09.10.2017 на території 5 сільських рад зареєстровано 8 випадків сказу у тварин: 3 лисиці та єнотоподібна собака, які зайшли у села, безпритульна кішка та 3 бугї (ці випадки зареєстровано 07.11.2017 у 2 селах, тварини ймовірно були покусані лисицями на пасовищах).

Всі діагнози підтверджено лабораторно Харківським філіалом «Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи». По кожному випадку сумісно фахівцями Чугуївської міськміжрайонної філії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», Шевченківського районного відділу ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області та ветеринарної служби району проведено епідеміологічне і епізоотологічне обстеження осередків сказу. Осіб, які постраждали від скажених тварин або контактували з інфікованим матеріалом, спрямовано на антирабічне лікування.

За участю представника ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» 08.11.2017 відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шевченківській районній державній адміністрації, на якому затверджено план заходів по локалізації та ліквідації осередків сказу в районі.

Проведення протиепідемічних та протиепізоотичних заходів в осередках триває.

Всього у поточному році в області зареєстровано 83 випадки лабораторно підтвердженого сказу тварин, з них 41,0% складають коти (34 випадки). З диких тварин сказ встановлено у 12 лисиць та 9 єнотоподібних собак.

Від скажених тварин постраждало 165 осіб, всі вони отримали або отримують профілактичне лікування.

Довідково. На теперішній час сказ залишається невиліковною хворобою. У природі основним джерелом інфекції є лисиця.

У тварин, хворих на сказ, як правило, змінюється поведінка, дикі тварини заходять до населених пунктів, виходять на автомобільні шляхи. Звертаємо увагу на необхідність уникати контакту з незнайомими та дикими тваринами.

У разі отримання ушкодження від тварини необхідно промити рану водою з милом, обробити краї рани розчином йоду та негайно звернутися до лікаря для вирішення питання щодо необхідності антирабічного лікування.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling