Экономика

К 2019 году по стандартам НАТО будут кормить бойцов в более 100 частях ВСУ

27 сентября 2017 20:33

У Збройних Силах України в межах реформи тилового забезпечення триває плановий перехід військових частин на нову систему харчування особового складу. Сьомою військовою частиною, в якій відтепер годують за натовськими стандартами (з 22 визначених у плані реформування Тилу ЗСУ на поточний рік), став Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації. Із 1 вересня курсанти вишу харчуються у своїй їдальні за системою шведського столу.

Як розповідає начальник продовольчої служби інституту підполковник Дмитро Коншин, щодня курсанти-зв’язківці та військовослужбовці-контрактники на їхній вибір мають різноманітний асортимент страв, зокрема свіжі овочі, фрукти, кисломолочні продукти з нового, значно розширеного Каталогу продуктів.

— Окрім того, зроблено капітальний ремонт кухонних приміщень і здійснено повне технічне переоснащення їдальні. Ми ввели й набрали в штат інституту новий персонал їдальні, — розповів начпрод інституту.

Він сказав, що відмова від попередньої системи харчування за аутсорсингом (коли послугу з харчування особового складу інституту надавала фірма — переможець тендерних торгів), спричинила здорожчання вартості харчування одного військовослужбовця на добу всього лише на гривню, тож сьогодні вона становить 78 грн 90 коп. І це з урахуванням того, що в цю суму включено заробітну платню персоналу їдальні. Віднині підприємство, яке вибороло на тендері право співпрацювати з військовим інститутом, забезпечує виш тільки продуктами харчування, які замовляє продовольча служба відповідно до Каталогу. Самі ж страви готують кухарі ВНЗ на штатному обладнанні. Немає тепер нарядів на кухню.

За словами начальника Центрального управління продовольчого забезпечення Збройних Сил України полковника Миколи Куклюка, на сьогодні розпочато харчування військовослужбовців відповідно до нової системи (за Каталогом) уже в семи військових частинах. Із 1 жовтня 2017 року по-новому харчуватимуться в Національному університеті оборони України (м. Київ), Навчальному центрі (смт Старичі), військово-медичних клінічних центрах (м. Харків і Вінниця), а з 15 жовтня 2017 року — у нав-чальних центрах міст Житомира та Миколаєва. Загалом до кінця поточного року плановий перехід на нову систему харчування відбудеться у 22 військових частинах ЗСУ.

Полковник Куклюк наголосив, що на відміну від системи харчування за аутсорсингом важливим результатом переходу на нові стандарти є залучення до організації харчування штатних кухарів, що підвищує автономність дій військових підрозділів. Окрім того, введено в штатні розписи військових частин обслуговувальний персонал їдалень, що вивільняє військовослужбовців від здійснення невластивих їм функцій.

— Нова система вже довела свою ефективність, доцільність і дістала позитивні відгуки від військовослужбовців Збройних Сил України, — зазначив Микола Куклюк.

Стосовно перспектив упровадження нової системи харчування військ посадовець повідомив, що наступного року реформа охопить ще 100 військових частин, а завершення планового переходу військ на харчування за стандартами провідних армій світу відбудеться 2020-го.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling