Экономика

В НСЖУ выступают против подачи журналистами е-деклараций

22 марта 2017 21:25

Введение обязательства для учредителей и редакторов СМИ подавать электронные декларации недопустимо.

Такую позицию высказал первый секретарь Национального союза журналистов Украины Сергей Томиленко на своей странице в соцсети.

На мою думку, зобов’язати журналістів заповнювати електронні декларації – це спроба змусити їх служити владі а не суспільству.
Я відверто здивований ініціативою народних депутатів змусити заповнювати електронні декларації журналістів та представників ЗМІ. І справа тут не в побоюванні розкриття міфічних «надприбутків» ЗМІ.
Електронна декларація – це інструмент, покликаний побороти корупцію в державному секторі. Контролювати тих, хто має відношення до державних бюджетів та публічних фінансів. Цей інструмент забирає у декларанта багато часу, уваги. Це – важкий обов’язок, який посадовець отримує як запобіжник разом з бюджетними потоками. А про які бюджетні гроші мають звітувати журналісти, які викривають корупцію у владі? Від чого намагаються відволікти їх час та увагу?
Навіщо комусь взагалі стала потрібною інформація про доходи, гонорари журналістів? По-перше, ця інформація у систематизованому вигляді показує, з якими організаціями, творчими командами співпрацює журналіст або ЗМІ у пошуку даних, інформації, в тому числі, про корупцію посадовців. Маючи ці дані, можна чітко усвідомлювати, куди слід натиснути, аби не вийшла у світ гучна публікація або розслідування. 
До того ж, фінансова складова роботи редакцій – це комерційна інформація. Такі ініціативи напряму порушують право підприємств на вільну економічну діяльність. Навіщо державі контроль над приватним сектором?
В жодній демократичній країні світу журналісти не здають владі жодних декларацій. Це намагання вивернути їх кишені, поставити їх під контроль. Адже навіть за помилки в одній цифрі при заповненні електронної декларації передбачена відповідальність. Це намагання посадити журналістів на «короткий пасок». І авторів таких ініціатив не турбує, що вони автоматично переведуть Україну з «частково вільних» до країн «червоної зони» в рейтингах поважних світових організацій.
В умовах, коли перешкоджання роботі журналістів стали нормою, а більшість злочинів проти журналістів лишається не покараними, намагання звузити права ЗМІ, покласти на них нові обов’язки є неприпустимими. НСЖУ має успішний досвід боротьби з антидемократичними ініціативами. І ми докладемо всіх зусиль, щоб ці антидемократичні ідеї не стали реальністю.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling