Экономика

НБУ объяснил свою стратегию по снижению суммы на расчет наличными (инфографика)

5 января 2017 19:11

Пояснения даны на официальной странице НБУ в соцсети:

Слід зазначити, що у світі не існує єдиного критерію, який обсяг граничної суми готівкових розрахунків є найбільш ефективним. Необхідно враховувати рівень розвитку економіки, доходів населення, їх звичок, інфраструктури для використання електронних платіжних засобів тощо.

Так, у деяких країнах Європи, де існують подібні обмеження на готівкові розрахунки (Греція, Іспанія, Італія) розмір обмеження на готівкові розрахунки наближений до розміру середньомісячної заробітної плати в країні. Тоді як у Франції, Португалії та Бельгії гранична сума готівкових розрахунків менша від середньомісячної заробітної плати. А в Польщі обмеження на готівкові розрахунки становить майже чотири середньомісячні зарплати.

В Україні співвідношення граничної суми готівкових розрахунків до середньомісячної заробітної плати становить 9,86. Це означає, що пересічному українцю потрібно майже 10 місяців накопичувати заробітну плату, не витрачаючи кошти на інші цілі, щоб придбати товар, дорожчий за 50 000 гривень, та перетнути межу граничного обмеження на готівкові розрахунки.

Національний банк України наголошує, що понад 90% щоденних витрат громадян є меншими за поріг у 50 000 гривень.

Відповідно встановлення граничної суми розрахунків готівкою на рівні 50 000 гривень не повинно завдати значних незручностей громадянам, оскільки не зачіпатиме їх щоденних покупок.

 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling