Харьков

На Змиевщине отметили День Флага и День Независимости (фото)

23 августа 2016 14:47

Державні свята у невеличкому українському селі Шелудьківка що на Зміївщині громада відзначала рядом масштабних та захоплюючих заходів: турнір з футболу серед школярів, присвячений Дню Незалежності, презентація книги місцевого автора Володимира Нагорного «Історія сім’ї Нагорних», відкриття пам’ятного знаку Державний прапор України, привітання ровесників Незалежної України, святковий концерт, козацький куліш та смачні шашлики – все це чекало на мешканців Шелудьківки та гостей села напередодні 25-ї річниці Дня незалежності України. Ініціатором заходів виступив депутат Харківської обласної ради Анатолій Гацько.

Головною родзинкою святкового дня стало урочисте відкриття знаку «Державний прапор України». Віднині на п’ятнадцятиметровому флагштоці в центрі села постійно, і в свята і в будні, над селом розвіватиметься блакитно-жовтий стяг нашої незалежної держави.

Серед численних почесних гостей, найпочеснішим і найочікуванішим гостем свята став наш земляк, депутат 1,3,4 та 6 скликання Верховної Ради України Володимир Пилипович Філенко.

Володимир Філенко. Його з впевненістю можна вважати одним з символів Незалежності нашої держави. Адже цей поважний, вже сивочолий чоловік один з тих, хто проголошував Україну незалежною в далекому 1991 році. Цю урочисту подію в своєму житті Володимир Пилипович пам’ятає добре, більше того, пишається, що саме йому випала така нагода.

Володимир Філенко, депутат Верховної Ради України 4-х скликань: «Ми з вами сьогодні на порозі відзначення 25-ї річниці незалежності нашої держави. Я б хотів, щоб ми стали свідками початку народження нової України, її нової історії… Історії України — вільної, незалежної, демократичної! України європейської! Я певен: чим швидше ми позбавимось від тяжкого минулого, від совковості, тим буде краще тим, хто живе і любить цю землю. Мені свого часу зміївчани довірили бути депутатом Верховної ради першого, демократичного, скликання, і я був у числі тих небагатьох, хто мав щастя проголошувати незалежну Україну. Колись нас будуть називати батьками-засновниками цієї держави. А поки, ми святкуємо державне свято в тяжкий період — в умовах агресії північного сусіда, в умовах агресії нащадка Золотої Орди — Російської імперії та її правонаступника Радянського Союзу. Але я певен, що ми вистоїмо, і Україна буде  процвітаючою, красивою, заможною країною».

Так, сьогодні над мирною Шелудьківкою замайорів блакитно-жовтий прапор. Не пересічна подія зібрала в центрі села чимало патріотів, молоді, та звичайних сільчан. Під гучні акорди державного гімну вихованці загальноосвітнього та дошкільного закладів Богдан та Оленка Безцінні урочисто піднімають над селом наше блакитно-жовте знамено, ніби проголошуючи для всіх: «Є у світі Україна!»…

Не випадково ідея встановлення такої височезної конструкції виникла у депутата Харківської обласної ради Анатолія Гацька. Його державницький підхід у формування національної патріотичної свідомості земляків є чи не найважливішою складовою власної ідеології. Приймаючи з рук молодого покоління запашний коровай, як символ  родючості, добробуту й  достатку Анатолій Федорович звертаючись до земляків підкреслив, що основна сила й міць будь якої держави, у єдності її народу.

Анатолій Гацько, депутат Харківської обласної ради: «Надзвичайну подію сьогодні відзначає вся Україна: 25 років Незалежності нашої держави. На жаль у непрості часи ми відзначаємо цю дату, більше двох років на нашій землі війна з віковим агресором - Росією. І сьогодні ми відзначаємо це свято, а наші побратими, наші земляки захищають нашу землю від ворога зовсім поруч, якісь 150-200 кілометрів від цього місця. Ми не маємо права забувати про них. Більше трьохсот наших земляків-зміївчан пройшли війну за ці два роки, не АТО, а війну. Загинув Євгеній Зерній, наш земляк з Бірок, загинув Геннадій Тома з Таранівки. Вічна їм пам'ять. Пропоную всіх загиблих вшанувати хвилиною мовчання… Український народ вже неодноразово доводив, що найвищим джерелом влади є саме народ, це підтверджують і події 2004 року й недалекі події революції гідності 2014-го. Але я хочу повернутись у 1991-й. Коли депутати першого скликання Незалежної Верховної ради проголошували незалежну Україну і серед них наш земляк, легендарний депутат Володимир Пилипович Філенко. З великим задоволенням за дорученням територіальної громади, Харківської обласної ради хочу вручити Володимиру Пилиповичу подяку та цей символічний прапор… Ми пишемо нашу історію, і це дійсно так. Я хочу особливо подякувати сьогодні всіх хто підтримав ініціативу встановлення цього флагштоку, особливо директору Агрофірми імені Гагаріну Микитченку Сергію Миколайовичу, саме він був і архітектором і виконавцем. Сьогодні я хочу сказати всім і кожному: ми – найкращі, ми – українці, ми – зміївчани, ми – єдині. Слава Зміївщині! Слава Україні! »

Дійсно, в цей день Шелудьківка насправді стала центром національної самоідентичності. Це проявлялось у всьому: і у строкатих вишиванках, які насправді стали святковим національним вбранням шелудян. І в тому тому, як малеча з гордістю та захопленням міцно тримала в руках синьо-жовті кульки. А головне у тому, що підводячи очі на стрімко злітаюче в небо блакитно-жовте полотнище розумієш наскільки важливою для кожного залишається мир і благополуччя, воля і незалежність, щасливе дитинство і достойне життя.

До пізнього вечора святкувала Шелудьківка державні свята. Українська пісня, запальні танці, козацький куліш та смачні шашлики, які приготували й подавали шелудянам та гостям свята працівники ТОВ «Агрофірма ім. Гагаріна» не залишили нікого байдужими. Добре, що подібні українські традиції продовжуються в сучасних поколіннях, і добре, що є люди, які свято їх зберігають й примножують прославляючи Україну в віках добрими справами. 


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling