Политика

Адвокат рассказал, как массово судят бойцов АТО

16 февраля 2016 17:11

Тривають суди над бійцями 51-ої ОМБР. З травня місяця відбулося вже понад два десятки засідань.

Нещодавно відбулося чергове, уже в Івано-Франківську, де місцеві представники Феміди винесли близько сотні ухвал про затримання бійців 51-ої окремої механізованої бригади.

За словами правозахисника Василя Нагорного, усе відбувається з численними порушеннями закону, на які слідчий суддя не реагує.
«Винесли близько сотні ухвал. Уже обрали запобіжні заходи трьом волинянам, бійцям 51-ї ОМБр, – усіх під домашній арешт. Численні порушення зашкалюють. Все, тут вже ніякі адвокати не допоможуть! Хлопці, апелюйте до влади! Дії Івано-Франківського суду навіть коментувати не хочу», – зазначив адвокат Василь Нагорний.

Журналісти ВолиньPost зв’язалися із Василем Олександровичем, аби він детальніше прокоментував: що ж далі очікувати волинянам, яким військова прокуратура інкримінує «дезертирство».

- Наскільки важче працювати в нерідних стінах? Чи на Волині теж спочатку було нерозуміння проблеми від наших суддів?

- Не знаю, чи важче, бо питання не в цьому. Інші області «наштампували» (Івано-Франківська, Рівненська, на черзі - Чернівці) ухвал на затримання, як на замовлення від військової прокуратури, абсолютно не вникаючи в суть кримінальних проваджень. Їх подають, як «дезертирів». По цим ухвалам ми не можемо навіть апелювати. Схоже на чисту «заказуху» від військової прокуратури. На Волині такого нерозуміння не було, тому що тут всі знають, що таке «перша хвиля дикої мобілізації» і як поступили з бійцями 51ОМБр.

- Що чекати хлопцям? І чому суд в Івано-Франківську? В скількох ще містах України будуть судити волинян?

- Звичайно, в СІЗО хлопців садити не будуть, але домашні арешти вже обирають... такі запобіжні заходи, враховуючи, що це злочини середньої тяжкості (в разі доведеності!) і що бійці не ухилялись від явки в прокуратуру, є надто суворими. В які міста ще передали матеріали - мені не відомо. Поки це Рівне, Франківськ, Чернівці… Ще раз повторюю, хлопці не знали до моменту затримання, що відносно них відкриті кримінальні провадження, бо всі вони демобілізувались і всі є учасниками бойових дій.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling