Политика

Анализ результатов местных выборов от ИАЦ "RATING Pro" (инфографика)

9 ноября 2015 18:27

Информационно-аналитический центр «RATING Pro» рассчитал сводные результаты партий внутри страны и, опираясь на анализ динамики электоральных симпатий, подвел промежуточные итоги местных выборов 2015 г.

Как сообщили "Главному" в центре, результат партии по Украине рассчитывался как отношение совокупного количества голосов избирателей, поданных за политическую партию во все областные советы и городской совет Киева, к общему числу голосов избирателей, поданных за местные организации политических партий.

Поскольку в Донецкой и Луганской областях выборы в областные советы не проходили, в этих регионах для расчета брались совокупные результаты партий на выборах в районные и городские советы. Итак,

• Згідно з результатами підрахунку зведених показників партій на місцевих виборах, Блок Петра Порошенка «Солідарність» підтримали 19,4% виборців, Батьківщину – 12%, Опозиційний блок – 11,5%, «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» – 7,3%, Свободу – 6,7%, Радикальну партію Олега Ляшка – 6,7%, САМОПОМІЧ – 6,3%, Відродження – 5,4%, Наш край – 4,8%, Аграрну партію України –  3,2%.

• Незважаючи на те, що результати соціологічних досліджень засвідчують підтримку необхідності передачі владних повноважень з центру у регіони близько двома третинами громадян нашої держави, участь у формуванні місцевої влади через виборчий процес бере менше половини виборців. Активність виборців у жовтні 2015 року є однією з найнижчих за історію загальноукраїнських виборів.

• Складна соціально-економічна ситуація та відсутність результатів реформ призвели до того, що збільшити свої електоральні здобутки у жовтні 2015 року у порівнянні із парламентськими виборами 2014 року, змогли лише ті політичні сили, які гостро критикували дії центральної влади.

• Найбільша провладна партія Блок Петра Порошенка «Солідарність», незважаючи на поглинання організаційних активів УДАРу та Народного фронту, лише наблизилась до результату, отриманого на парламентських виборах (22%).

• Гостра критика влади дозволила досягти найкращого електорального росту, насамперед, УКРОПу та ВО «Батьківщина». При цьому, результат останньої є цікавий тим, що ця політична сила входить до провладної коаліції.

• Для порівняння «конструктивна» критика влади об’єднанням «САМОПОМІЧ» під час цих виборчих перегонів дала швидше зворотній результат. Порівняно з парламентськими виборами, САМОПОМІЧ розгубила значну частину свого електорату, особливо у своїх базових регіонах (на Заході та у столиці). На відміну від решти парламентських партій, які брали участь у виборах до всіх обласних рад, САМОПОМІЧ «пропустила» вибори до Рівненської, Одеської, Миколаївської, Сумської, Черкаської та Чернігівської обласних рад.

• Опозиційний блок також покращив свій результат (з 9 до 12%), хоча у боротьбу за колишнє електоральне поле Партії регіонів, на цих виборах, на відміну від виборів до ВРУ 2014 року, включилися нові політичні проекти – Відродження та Наш край, які отримали результат в межах прохідних 5%.

• Поступово повертає свої попередні позиції ВО «Свобода». Якби в жовтні 2015 відбувалися парламентські вибори партія потрапила б до парламенту.

• Радикальна партія Олега Ляшка, незважаючи на жорстку опозиційну риторику, не змогла покращити свої здобутки у порівнянні з минулим роком. Результат радикалів зафіксувався на показниках 2014 року. Разом з тим, варто зазначити, що у місцевих виборах не брав участі Правий сектор, участь якого могла б скорегувати результати  одразу кількох політичних сил, зокрема, найбільше – Свободи, УКРОПу, Радикальної партії.

• Місцеві вибори, окрім згаданих вище проектів (УКРОП, Відродження, Наш край) можливо, дали старт новим майбутнім парламентським проектам, таким як Аграрна партія України, яка показала суттєвий результат у п’яти регіонах (у деяких навіть подолавши відмітку у 10%), а також Громадський рух «Народний контроль», який отримав свої фракції у кількох обласних та міських радах західних регіонів.

• Намагання колишніх комуністів в умовах заборони діяльності КПУ переформовуватися у новий проект під назвою «Нова держава» не дали відчутних результатів навіть у регіонах, де позиції лівих завжди були сильними (окрім Миколаївської області). Це дає підстави очікувати виникнення найближчим часом нової політичної сили лівого спрямування, оскільки ця електоральна ніша залишається незаповненою.

• Низьку ефективність продемонструвала Громадянська позиція Анатолія Гриценка, яка потрапила лише до двох обласних рад Галичини.

• Особливої уваги також заслуговує той факт, що на цих виборах в окремих областях регіональні еліти продемонстрували принципову самостійність, виставивши на виборчі перегони свої локальні політичні проекти. На відміну від 2010 року, коли платформою для проходження до обласних рад була тоді провладна Партія регіонів, у 2015 році місцеві еліти в багатьох областях створили гостру конкуренцію провладній партії БПП «Солідарність». Так, на Закарпатті лідером перегонів до обласної ради стала партія «Єдиний центр». «Довіряй ділам» Г.Труханова зайняла перше місце в Одесі та показала третій результат в області. На Хмельниччині на виборах до обласної ради переможцем стала партія "За конкретні справи". У Черкаській області друге місце зайняла ВО «Черкащани», а на виборах Черкаської міської ради перемогла Партія вільних демократів (С.Одарич). У Чернівцях на виборах до міськради перемогла партія «Рідне місто».


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling