Экономика

Исключительно экономика: призывная армия - обычная панщина

15 октября 2015 10:07

Про це йдеться в матеріалі "Економічна уява, Або чому призовна армія дорожча за найману" на порталі Економічна правда.

"Головний інструмент економічної уяви — це поняття альтернативних витрат. Це поняття означає цінність найкращих альтернатив, від яких довелося відмовитись, приймаючи те чи інше рішення. Простіше кажучи, альтернативні витрати — це те, чим довелося поступитися.

Отже, якщо ви безкоштовно користуєтесь чимось своїм, що має ринкову ціну, з точки зору економіста, ви завжди платите ту ціну.

Подивимось, як ця ідея працює в одній, здавалося б, зовсім неекономічній сфері. Це призов. Одним з найбільш важливих аргументів на користь призову є вартість армії. Часто кажуть, що наймана армія більш дорога, ніж призовна. Економісти ж пояснили, що це помилково.

Аргументи економістів призвели до відміни призову спочатку в США, а потім в багатьох інших країнах світу. В доповіді, що лягла на стіл президента США, було сказано коротко, що призов — це податок.

Економісти пояснили, що податки бувають різні. Що бувають грошові податки, ми могли б сказати — оброк, але буває також панщина — безкоштовна праця. Насправді призовна армія не скорочує витрати на армію. Вона перекладає їх на призовників.

Призовники платять за армію та платять багато, вони змушені відмовитися від можливостей, які могли б отримати у цивільному секторі.

Система, сказали економісти, не тільки неефективна, але вона також несправедлива. Ми маємо суспільне завдання, але вартість цього завдання сплачує лише частина населення, тобто призовники.

Подивимось, як це працює в нашому житті. Бідний хлопець з села відбуває панщину у армії, а на гроші, які сплачували батьки в тому числі цього хлопця, діти з міста вчаться в гарних університетах. Не можна забувати про жертву цих бідних хлопців. Зверніть увагу на одну важливу ідею. Вартість держави у цьому випадку, як у багатьох інших випадках, більша, ніж та, що ми можемо побачити у бюджеті".

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко повідомив, що українська армія не може зараз перейти на контрактну основу.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling