Новини

Как необычные нацгвардейцы Мариуполь защищают (фото)

19 Серпня 2015 17:14

Про те, що собака – друг людини Роман Макієнко знає не з чуток. Він старший інструктор кінологічної служби військової частини 3059 Національної гвардії України. Зараз боєць стоїть разом зі своєю «напарницею» Азою на одному з блокпостів Маріуполя.

Унікальні якості собак здавна використовуються для потреб армії. Без них не обходиться ні міліцейська служба, ні МНС, ні таможня. Нацгвардійці сьогодні також несуть службу в районі антитерористичної операції разом з чотирилапими бійцями.

Професія кінолога передбачає не просто дресирування собак, і однієї любові до тварин тут недостатньо. Справжній фахівець повинен знати анатомію і фізіологію собак, уміти надавати першу ветеринарну допомогу.

– Це не тільки робота в плані пошуку чи патрулювання, як показують у фільмах. Кінологу так само треба заступати на чергування, прибирати за тваринами, доглядати – вичісувати, годувати, слідкувати за здоров′ям. В польових умовах робити все це в два рази важче, – розповідає Роман.

Як я став кінологом? Ну, по-перше, в мене з дитинства були собаки різних порід і я до них був звиклий. Звичайно тоді багатьох деталей, тонкощів не знав. Прослуживши пів року на строковій службі, попросився перевестися до кінологів. З тих пір працюю з собаками.

Робота військового кінолога в мирний час – це патрулювання з тваринами, пошук зниклих людей і злочинців по гарячих слідах. В зоні АТО інша специфіка. Тут тварин доводиться перевчати на пошук наркотиків, зброї і всього, що може провозитися незаконно.

– Різні бувають ситуації. Ось недавно на блокпості затримали людину з підробленими документами. На патрулюванні в місті моя собака, Аза, особисто затримала двох втікачів з дитячої колонії, також був втікач із дорослої колонії.

На питання, з ким йому легше працювати – з тваринами чи людьми – Роман усміхається: «Для кінолога собака – одночасно колега і друг. Вона ніколи не зрадить і не підведе у важку хвилину».

До речі, не всіх тварин беруть на службу. Спочатку спеціалісти перевіряють чистоту породи: з чистокровними собаками працювати легше. Найбільш поширена порода у війську – вівчарка. Іноді військові кінологи працюють з ротвейлерами, але в них складний характер.

З шести місяців відібрану собаку починають тренувати і готувати до екзамену. У разі його успішного проходження тварина готова нести службу. Собаки, як і люди, бувають флегматичні по натурі. Таких кінологи віддають в хороші руки – на дресированих вівчарок великий попит.

Строк служби тварини – вісім років. Але якщо вона здорова, веде себе адекватно і проходить повторний тест, то продовжує служити. Буває так, що бійці дуже звикають до собак. Роман досі з теплотою згадує вівчарку по кличці Кайман, яка вже відслужила своє.

Робота кінологів на блокпостах нелегка, але цікава. Часто чотирилапі помічники можуть не лише знайти заборонені предмети, а й попередити про небезпеку, а іноді і врятувати життя.

НГУ


Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling