Харьков

Пласт впервые открыл детский лагерь под Харьковом (фото)

15 августа 2015 09:06

Вчитися жити на природі, освоювати навики самооборони, пірнати та їздити на екскурсії будуть учасники першого в Харкові “пластового” табору.

Понад 50 пластунів і пластунок віком від 9 до 18 років на десять днів (14-24 серпня) стануть жителями наметового містечка поблиз Лозовеньок. Містечко, як прийнято в “Пласті”, споруджуватимуть власноруч, із допомогою виховників та інструкторів.

До речі, за традиціями “Пласту” один виховник припадає не більш як на 6 дітей, а з урахуванням інструкторів, тренерів та охорони дорослих у таборі буде ще більше, тож ні найменші, ні старші не залишаться без належного догляду.

Виховників діти запрошували самі: “За ті кілька місяців, що працює харківський “Пласт” (перший вишкіл пройшов у кінці березня), діти відвідали багато пластових заходів у різних містах, зав’язали знайомства, і коли ми стали разом організовувати табір – вони самі обдзвонювали виховників з тих осередків, які давно працюють, самі домовлялися, – розповідає Ірина Маркевич, одна з координаторок “Пласту” в Харкові. – І це вже конкретний результат: розвиток комунікативних умінь”.

Бунчужний табору (головний вожатий) приїде з Черкас, інтендант (відповідальний за облаштування) – з Кременчука, писар (відпвідальний за програму) – колишній мешканець  Донецька, виховники – з Полтави, Хмельницького, Києва.

Програмі табору позаздрять і дорослі: заняття з виживання на природі та самооборони (інструктори – тренери ГО “Східний корпус”, вони ж – охорона табору), бойовий гопак, фрідайвінѓ (з інструкторами, які працюють саме з дітьми та підлітками), поїздка на Хортицю, лекція відомого харківського історика міста Максима Розенфельда й багато іншого.

“Нам періодично закидають, що оскільки “Пласт”, як і кожна скаутська організація, базується не просто на патріотичному, але й на християнському вихованні, то, мовляв, він не дуже підходить мультиконфесійному та науково-технічному Харкову, – говорить Олена Шержукова, ще одна кураторка проекту. – Я хочу підкреслити, що як серед наших дітей, так і серед організаторів, виховників є представники різних релігійних світоглядів, у тому числі – атеїсти. Так, до нас приїжджають священники, є молитви перед їжею або під час шикування, але в них беруть участь тільки ті, хто сам цього хоче, інші просто чекають – і це дуже важливий досвід співіснування людей різних поглядів, це практика толерантності, яка так необхідна в житті. Ніхто не нав’язує дітям релігію, але ми базуємося на тих християнських цінностях, які є загальнолюдськими"

Для дітей воїнів АТО і дітей-переселенців проживання у таборі безкоштовне; для інших – сума досить-таки символічна: 600 грн за всю зміну (з триразовим харчуванням, екскурсіями, тренінгами). 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling