Общество

Государственные социальные работники посещают пенсионерку в Глухове

27 марта 2015 10:40

Как выживают украинские пенсионеры...

Об этом говорится в материале Украинской Службы BBC (на фото - государственные социальные работники посещают пенсионерку в Глухове Сумской области).

"...Бутерброд, отриманий від волонтерів, бабуся дбайливо загортає в папір і ховає кудись у сумку, на потім.

Так само робить і її сусідка по лавці, зігнута вдвоє 84-річна Віра Луківна, манерами і темпом розмови схожа на буддистку. Але в неї інші плани на канапку – віддати комусь зі знайомих. М'яса вона не їсть від народження. Каже, що не може. Не їла навіть, коли під час голоду в 1947 році батьки зарізали останнє теля. Поки сім'я сьорбала бульйон, вона жувала гнилу картоплю, "навіть у рот того супу не брала".

Сьогодні вона працює прибиральницею в технікумі і разом з пенсією отримує в найбільш вдалі місяці до трьох тисяч гривень. Каже, що на їжу і гуртожиток вистачає, а решту віддає синові, в якого троє дітей і орендована квартира.

Про свої заощадження Віра Луківна розповідає: "У мене один долар є і дві євро. Таке як п’ять копійок і написано на ньому: "Дві євро". Оце все, що в мене є. І ще совєтські рублі осталися".

Про таких бабусь від імені держави мають піклуватися, зокрема, територіальні центри соціальної допомоги, створені у кожному районі. На сьогодні таких центрів в Україні - 658, за винятком Криму і непідконтрольних урядові територій на Сході.

При таких центрах є відділення допомоги вдома. Як розповіли ВВС Україна в Мінсоцполітики, соціальні працівники відвідують стареньких, які не можуть самостійно подбати про себе. Таких, за офіційною статистикою, в Україні 400 тисяч людей. Їм допомагають купити харчі, приготувати їх, прибрати вдома чи помитися.

При деяких центрах працюють психологи, бабусям і дідусям організовують дозвілля, створюють клуби чи університети третього віку. Це курси, на яких пенсіонерів навчають іноземних мов, комп’ютерної грамотності, релігієзнавства, дають поради з садівництва тощо.

Список таких центрів соціальної допомоги з контактами є на сайті Міністерства соцполітики. Щоправда, він дійсний на 2013 рік, тому там є неточності. Оновленого загального списку, як пояснили ВВС Україна, поки що немає"...


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling