Экономика

Как "прокладка" зарабатывала на армии - факты

20 мая 2014 18:31

Нещодавно під час засідання Кабміну спалахнув скандал.

Прем'єр Арсеній Яценюк спитав чиновників Міноборони, на що були витрачені сотні мільйонів гривень, які виділив Кабмін на утримання армії. У відповідь він почув, що на ці гроші були відновлені близько десятку БМП, а ще відбулися деякі державні закупівлі.

Серед придбаних предметів були наручники та гумові кийки. І щось таке інше, але набагато дорожче, ніж можна купити у відкритому продажі, пише Економічна правда.

Тобто, у розпал протистояння з сепаратистами в мурах Міноборони нічого не змінилося. Навіть смерті молодих хлопців не збуджують сумління чиновників, які звикли заробляти на держзакупівлях.

Епізоди останнього часу ще доведеться розслідувати правоохоронцям. Але ЕП пропонує поглянути у нещодавнє минуле.

У березні 2014 року Держфінінспекція заявила про "відмивання" незаконних доходів на 1,7 млрд грн у 2013 році.

У переліку "брудних" компаній фігурувало київське ТОВ "Фадлес", яке грілося на тендерах сумнозвісного "Чорноморнафтогазу".

Фірма "Фадлес" уже потрапляла у поле зору преси. У 2012 році журналісти писали, що підозріла однорічна компанія отримує багатомільйонні підряди від Міноборони.

Враховуючи жебрацький матеріальний стан ЗСУ перед лицем російських терористів, варто з'ясувати, хто і як забезпечував українську армію.

Товариство "Фадлес" засноване із статутним капіталом 1 тис грн у листопаді 2011 року. На ринку пропонувало послуги у сфері геодезії в Київській області.

Навесні 2012 року фірму перереєстрували на Віталія Абрамова із Сумської області. При цьому її статутний капітал збільшили до 4,5 млн грн. Зараз це ТОВ юрфірма LP & Consulting Ltd продає за 3,5 тис євро з приміткою "чиста".

 Компанію, яка заробляла мільйони на тендерах Збройних сил, продають за 3,5 тис євро. Натисніть для збільшення

За результатами державних закупівель, у вересні-листопаді 2012 року Міноборони неросіянина Дмитра Саламатіна підписало кілька угод з "Фадлесом" більш ніж на 20 млн грн. Асортимент товару починається з чоловічої білизни і завершується мастилом для дизельних двигунів морських човнів.

Всього компанія перемогла на трьох тендерах. Цікаво, що в усіх закупівлях "Фадлеса" комітет конкурсних торгів викидав дешевші пропозиції.

Наприклад, у вересні МО купувало одяг для генералів та інших військових. Найдешевшу пропозицію за 23 тис сорочок запропонувала чигиринська фірма "АнВа" - 3,47 млн грн. Однак перемогло "Фадлес" з пропозицією 3,69 млн грн.

Як пояснила тодішній начальник відділу організації державних закупівель за напрямом тилового та медичного забезпечення МО Галина Савчук, пропозиція з Чигирина не відповідала зразку-еталону.

До слова, в кінці лютого 2014 року Господарський суд Києва, вирішив стягнути з ТОВ "Фадлес" на користь "АнВа" більше 220 тис грн за поставлений товар. У справі наголошується, що 28 серпня 2012 року київська фірма замовила у Чигирині товару на 2,25 млн грн, проте сплатила не всі кошти.

Таким чином, товар "АнВа", який був визнаний нееталонним, таки міг потрапити на плечі українських військових. Щоправда, через посередників.

У грудні 2012 року Саламатін пішов з посади. "Фадлес" перестало вигравати у тендерах МО, однак історії київської фірми продовжують поповнювати Єдиний державний реєстр судових рішень.

Уже налічується десяток позовів Київської прокуратури з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері в інтересах Міністерства оборони до "Фадлеса" про стягнення коштів за прострочення поставки товарів та до Реал-банку Сергія Курченка, який виступав гарантом київської фірми під час закупівель.

Замішане "Фадлес" і в кримінальних справах.

Наприкінці 2013 року Солом'янський суд дозволив слідчим МВС перевірити рахунки одіозної фірми через скандал в концерні "Військторгсервіс".

У грудні 2012 року бухгалтерія концерну перерахувала "Фадлесу" майже 10 тис дол за прочищення каналізації, якого не було. Як повідомив начальник адміністративно-господарської групи "Військторгсервісу", до інциденту послуги з прочищення каналізації коштували 3 тис грн.

На початку 2014 року суд на Сумщині розглядав справу громадянина, який купив через інтернет липову довідку "Фадлес" про те, що він працював у київській фірмі. За допомогою цієї довідки сумчанин оформляв кредити.

На запит до Держфінінспекції автор отримав вичерпну відповідь про діяльність ТОВ "Фадлес". У пропозиціях на конкурсні торги Абрамов вказував юридичну адресу вулиця Виборзька, 99, офіс 104. Баланс на 1 січня 2012 року становив 10,4 млн грн. У компанії було вісім штатних працівників.

Як встановила інспекція, 31 грудня 2011 року баланс фірми становив 200 грн. Рахувався один працівник - Абрамов. Фактичне знаходження фірми невідоме, бо договір оренди, укладений з ПАТ СКТБ "Комплекс", виявився фіктивним.

Екс-міністр оборони Дмитро Саламатін. Фото mil.gov.ua

Згідно з поясненням виконавчого директора "Комплексу" Анатолія Райка, який ніби-то передав нерухомість "Фадлесу", договір був укладений, але Абрамов його забрав і не повернув. До речі, ПАТ СКТБ "Комплекс" преса пов'язує з народним депутатом з фракції Партії регіонів Юрієм Іванющенком.

Проте у цій історії є одна особливість: потужності "Комплексу" знаходяться у Києві за адресою вулиця Святошинська, 34. Таку ж адресу Абрамов вказував як фактичну під час участі у державних закупівлях. Автор безуспішно намагався зв'язатися з "Фадлесом" - телефони не відповідають.

До слова, комітет конкурсних торгів зобов'язаний перевіряти баланс, наявність приміщень, персоналу і майна потенційного переможця тендера.

Однак тодішній голова комітету директор Департаменту державних закупівель МО Олександр Нагорничевський та секретарі комітету Олександр Інжаєвський та Олександр Гомон не звернули увагу на дивну універсальність "прокладки".

Нині Міноборони залучає кошти у населення, щоб одягнути армію. Тимчасом діючий комітет конкурсних торгів відомства на 50% складається з посадовців, які на тендерах вмикали зелене світло "Фадлесу". Чи можна їм довіряти?

Зрозуміло, що без люстрації поїзд "Україна" не зрушить з місця навіть з новим начальником. І чиновники-корупціонери, і організатори схем, у яких вигравали "прокладки", повинні бути покарані.

Недавно голландський професор філософії Франс Герадтс, який зголосився боротися з корупцією у Львові на запрошення місцевої влади, заявив перед аудиторією, що за масштабну корупцію повинне настати суворе покарання.

Воно повинне настати якнайшвидше. Інакше схильні до розкоші державні службовці ніколи не відмовляться від спокусливого "відкату", а Україна ніколи не стане цивілізованою розвиненою державою.

Нагадаємо, у Харкові майже 77% опитаних зазначили, що категорично не віддадуть на строкову службу своїх синів. Серед основних ознак сучасної армії опитані зазначають саме корупцію, яка вигідна для окремих генералів, та завдяки якій не вистачає коштів на професійну армію.

 


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling