Міноборони Росії вимагає менше писати про Авдіївку – ISW

Російське військове командування, ймовірно, обмежує обговорення “м’ясних штурмів” навколо Авдіївки, щоб контролювати інформаційний простір, вважають експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Два дні тому провоєнний блогер Борис Рожин писав: “Це перша за довгий час операція, де командування ЗС РФ намагається створити інформаційний ковпак, мінімізуючи вихід інформації у відкритий доступ”. А телеграм-канал «Два майори» день тому сформулював так: «Новини з-під Авдіївки будуть. Ідуть важкі бої. Поки що просили не висвітлювати в деталях». “Так, беруть Авдіївку, але новин у нас немає, тому що військові не хочуть заздалегідь говорити, і я їх у цьому категорично підтримую”, – коментував ситуацію військовий кореспондент ВДТРК Олександр Сладков.

Військове командування, ймовірно, намагається винести уроки з минулих ситуацій та тримати під контролем сприйняття своїх дій в Україні в російському інформаційному просторі, коментує ISW. Тому деякі провоєнні блогери дотримуються вказівок Міноборони. Однак, ця спроба контролю може спровокувати негативну реакцію з боку інших блогерів, вважають американські експерти.

“Кремль, ймовірно, намагається представити російські наступальні операції навколо Авдіївки та інші локальні дії як перехоплення російськими військами оперативної ініціативи в Україні”, – йдеться в огляді. Як приклад, автори наводять заяву російського постпреду в ООН — у п’ятницю Василь Небензя заявив, що український контрнаступ «можна вже формально вважати закінченим», оскільки російські війська «перейшли до активних бойових дій практично по всій лінії фронту».

Україна навряд чи завершить контрнаступ, як стверджує Небензя, контрнаступальні операції, швидше за все, продовжаться і в зимові місяці, хоча, ймовірно, у сповільнених темпах та масштабах, зазначає ISW.